Tag: Καπετανόπουλος

Για «διέγερση σε ανυπακοή κατά εξακολούθηση» κλήθηκε ως ύποπτη από την Εισαγγελία Πατρών η υγειονομικός Ειρήνη Μουμούρη, διότι τόλμησε με την ιδιότητα του επιστήμονα φαρμακοποιού να εκφράσει την επιστημονική της άποψη για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Σε πλειοδοσία για την ψήφο των αποδήμων έχει εξελιχθεί η «άμιλλα» Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, για την καταστρατήγηση των περιορισμών για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την απρόκλητη γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας. Στην διάρκεια του πολέμου από την πρώτη μέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, κλήθηκαν υπό τα όπλα πολλές ηλικίες στρατεύσιμων ανδρών

Τον Μάρτιο του 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στην δημιουργία του ελληνικού κράτους, στα σύνορα της γραμμής Αμβρακικού-Παγασητικού. Από την εποχή εκείνη πολλά έχουν αλλάξει.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1906 στη Στύλια Ναυπακτίας. Ήταν εγγονός του δημάρχου Προσχίου Νικολάου Μακρυγιάννη και δισέγγονος του οπλαρχηγού και στρατηγού της Επανάστασης του 1821 Γιάννη Μακρυγιάννη.

Οι πολίτες αντιδρούν, οργανώνονται και διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, ενός Δήμου με μεγάλη δημοκρατική παράδοση από την ίδρυσή του.

Στην απεργία που κήρυξε το ΕΑΜ στις 5 Μαρτίου 1943, για την ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, πήρε μέρος και ο νεαρός Αποστόλης Παπαγγέλου ταχυδρομικός υπάλληλος, απολυμένος για συνδικαλιστική δράση το 1942

''Με των φτωχών τον ίδρωτα εφτιάχτηκαν οι αρχόντοι''. Λαϊκό γνωμικό Παραμονές της Επανάστασης του 1821 υπήρχαν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ανάμεσα στους χριστιανούς ραγιάδες, οι οποίοι συγκροτούσαν το ρουμ-μιλετ (millet-i Rûm), δηλαδή την ορθόδοξη και ελληνόφωνη θρησκευτική κοινωνία.

Κατά την μακραίωνη κατάκτηση του ελληνικού χώρου από τους Οθωμανούς, σημειώθηκαν τοπικές εξεγέρσεις χριστιανικών πληθυσμών για την ανατροπή της οθωμανικής εξουσίας.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ο αγώνας της Ανεξαρτησίας αποκαλείται, από ιστορικούς σύγχρονους με τα γεγονότα, Εθνική Παλιγγενεσία που με την ιστορική σημασία της αναφέρεται στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Διανύοντας το 2021, θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολλές απόψεις και ερμηνείες για την νοηματοδότηση και τον χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821. Ωστόσο βαρύνουσα σημασία έχουν οι θέσεις όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή 2021, γιατί έχουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα, όπως ο κος Roderick Beaton, εξέχον και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής της κας Γιάννας Αγγελοπούλου

Στα 1823 είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων με κύριο θέατρο την Πελοπόννησο. Η επαναστατημένη Ελλάδα είχε χωριστεί στα δύο, με δυο Εκτελεστικά Σώματα(Κυβερνήσεις) και δύο Βουλές. Από την μια μεριά οι κοτζαμπάσηδες, οι μεγαλοκαραβοκύρηδες και οι Φαναριώτες, και από την άλλη οι καπεταναίοι και ορισμένοι προύχοντες, όπως ο Γ.Σισίνης που αποσχίστηκαν από την «Αχαϊκή Εταιρεία», για τους δικους τους λόγους ο καθένας.

Μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα στην Βόρεια Αφρική, το Γερμανικό Επιτελείο προετοιμαζόταν για συμμαχική απόβαση στην Πελοπόννησο.

«Γυναίκες και μωρά παιδιά με μπόμπες τα χτυπάνε Πάντα οι Άγγλοι τόλεγαν ότι μας αγαπάνε…Με πείνα οι Άγγλοι φίλοι μας μάχονται την πατρίδα Μα δω που η δάφνη φύτρωσε, βγαίνει κι΄η λαχανίδα».