''Μήλον της έριδος'' οι 800.000 ψήφοι των ομογενών. (του Περικλή Δ. Καπετανόπουλου)

Αρθρογραφία 07 Μαϊου 2021

του Περικλή Δ. Καπετανόπουλου*

Σε πλειοδοσία για την ψήφο των αποδήμων έχει εξελιχθεί η «άμιλλα»  Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, για την καταστρατήγηση των περιορισμών για την εγγραφή των ομογενών  στους εκλογικούς καταλόγους. Μέχρι σήμερα έχουν σπεύσει να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει ο ν.4648/2019, μόνο 50.000 ομογενείς, από τους 350.000 που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων, ψηφίστηκε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019 -με 288  ψήφους υπέρ-, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών Π.Θεοδωρικάκου με τα πολιτικά κόμματα και προέβλεπε ότι:

– Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 κατά το τρέχον ή  το προηγούμενο φορολογικό έτος.

– Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

– Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

– Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Ωστόσο  το θέμα πήρε νέα τροπή μετά την κατάθεση στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ.Βορίδη, νομοσχεδίου  – με ένα άρθρο- το οποίοι προβλέπει την  κατάργηση όλων των περιορισμών  του ν.4648/2019 για τους ομογενείς προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η υπερψήφιση νομοσχεδίου Βορίδη, απαιτεί 200 ψήφους  και θεωρείται πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να τις συγκεντρώσει.

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι πρόκειται για «γκάφα»  της  κ. Τζάκρη σε εφημερίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς», που θέτει ο ισχύον νόμος για την ψήφο των αποδήμων, τονίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει. Η δεύτερη ανάγνωση του θέματος είναι ότι η κα Τζάκρη δεν λειτούργησε ανεξάρτητα. Η πολύ χλιαρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική ότι η βουλευτής Πέλλας  εξέφρασε απόψεις που βρίσκουν απήχηση στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνοντας «το γάντι που του πέταξε» ο κ.Βορίδης κατέθεσε δική του πρόταση η οποία προβλέπει ότι :

 «Οι τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
 α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών

»Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

»Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

»Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον την αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Όμως από τα όσα παραθέσαμε προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

-Δεν είναι  πολιτικά και κοινωνικά ορθότερο, το δικαίωμα της ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού να δοθεί μόνο  σε όσους μετανάστευσαν  την τελευταία δεκαετία   και συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα;

- Ποιοι είναι οι δεσμοί που διατηρούν με την χώρα οι απόδημοι  που λείπουν αρκετές δεκαετίες από την Ελλάδα και ζουν σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική;  Εργάζονται, πληρώνουν φόρους, ψηφίζουν, επενδύουν και  παίρνουν σύνταξη στις χώρες που ζουν. Γιατί να καθορίζουν με την ψήφο τους, τον τρόπο φορολόγησης των Ελλήνων που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια; Μήπως γιατί έτσι η Ν.Δ ελπίζει ότι θα καλύψει τις εκλογικές απώλειες –οι οποίες είναι πλέον ορατές- από τις ψήφους όσων εμπίπτουν στην περίπτωση «Πορτοκάλος» της γνωστής ταινίας Γάμος αλά Ελληνικά.

-Έχει αντιμετωπιστεί, ως υπόθεση εργασίας το ενδεχόμενο  οι Έλληνες απόδημοι, π.χ στην Αμερική να αποφασίσουν να συγκροτήσουν πολιτικό κόμμα με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και να διεκδικήσουν  την αυτόνομη εκπροσώπησης στην επόμενη Βουλή;

 -Μήπως η κυβέρνηση επείγεται να ψηφιστεί η κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των ομογενών γιατί στην  ατζέντα της είναι «ψηλά» το σενάριο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που το επιτρέψει η ύφεση της πανδημίας τους επόμενους μήνες;

Ο Περικλής Καπετανόπουλος είναι δημοσιογράφος-ιστορικός.

dimosiografospress.blogspot.com

Προβλήθηκε 605 φορές

Όλα ξεκινούν από μια Τελεία (Ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους. Κι αυτή είναι μια ιστορία για εκείνους.)

H Τελεία είναι η ιστορία μιας στοργικής δασκάλας που όχι απλώς εμπιστεύεται τις ικανότητες του παιδιού, αλλά το ενθαρρύνει, το υποστηρίζει και εκτιμά τη δουλειά του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει από πού να αρχίσει, πιστεύει ότι δεν μπορεί και έχει άρνηση να το προσπαθήσει.