Η Επιτροπή 2021 και η Επανάσταση του '21. (Περικλής Καπετανόπουλος)

Αρθρογραφία 19 Ιανουαρίου 2021

Διανύοντας το 2021, θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολλές απόψεις και ερμηνείες για την νοηματοδότηση και τον χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821.

Ωστόσο βαρύνουσα σημασία έχουν οι θέσεις όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή 2021, γιατί έχουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα, όπως ο κος Roderick Beaton, εξέχον και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής της κας Γιάννας Αγγελοπούλου.

Οι θέσεις που διατυπώνει ο κος Beaton, στον δημόσιο λόγο του, για τον χαρακτήρα της Επανάστασης, αναρωτιέται κανείς αν προσδιορίζουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λάβουν χώρα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία.

Ο κος Beaton, ανάμεσα στα άλλα υποστηρίζει, ότι ο ελληνικός λαός και οι ιστορικοί του, δεν έχουν καταλάβει ότι την ελευθερία τους δεν την χρωστούν στους ποταμούς αίματος που χύθηκαν εννέα ολόκληρα χρόνια στα πεδία των μαχών στο Μωριά, την Ρούμελη, την Κρήτη, στην Θεσσαλία, την Μακεδονία και τα νησιά, αλλά όλα οφείλονται στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που στις 3 Φεβρουαρίου 1830, υπέγραψαν στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο Whitehall οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.Αυτό που θέλει να μας πει ο κ. Beaton και η Επιτροπή της κας Αγγελοπούλου, είναι ότι όλα τα χρωστούν οι Έλληνες στην μεγαλοθυμία της Δύσης και καμία σημασία δεν έχει όσα έγιναν επί ελληνικού εδάφους από τον Φεβρουάριο του 1821, ως τον Φεβρουάριο του 1830.

Η μάχη του Λάλα, ο ασίγαστος πόλεμος κατά του Ιμπραήμ Πασά στο Μωριά, η έξοδος του Μεσολογγίου, η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια , η άλωση της Τριπολιτσάς και πάνω από όλα η απόφαση του Κολοκοτρώνη και των καπεταναίων του Μωριά για πόλεμο μέχρις εσχάτων, όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία.

Μια ερώτηση μόνο έχω για τον Beaton: Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες υπέγραψαν στο Λονδίνο το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας γιατί το έκαναν;

Μήπως γιατί οι Έλληνες δεν υποτάχθηκαν και δεν προσκύνησαν, ούτε μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ούτε μετά την παράδοση του κάστρου της Αθήνας;

Μήπως γιατί οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ δεν μπόρεσαν να νικήσουν και να υποτάξουν τους ανυπότακτους και περήφανους Πελοποννήσιους, όσες σφαγές, δηώσεις, καταστροφές και αν έκαναν στην γη τους;

Η απάντηση του Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ, είναι χαρακτηριστική: «Αυτό που μας φοβερίζεις να μας κόψεις και να μας κάψεις τα καρποφόρα δέντρα μας, δεν είναι της πολεμικής έργον, διότι τα άψυχα δέντρα δεν εναντιώνονται σε κανέναν, μόνον οι άνθρωποι όπου εναντιώνονται έχουνε στρατεύματα και σκλαβώνεις κι έτσι είναι το δίκαιο του πολέμου.

Με τους ανθρώπους κι όχι με τ' άψυχα δέντρα να τα βάλεις, όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δέντρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, ημείς δεν προσκυνούμε.

Τι τα δέντρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις, την γη δεν θέλει την σηκώσεις και η ίδια η γης οπού τα έθρεψε μένει δική μας και τα ματακάνει. Μόνον ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γη μας θα την κάνεις δική σου». (Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη σελ.161).

Όμως εκτός από τις ανιστόρητες θέσεις του κου Beaton, περισσότερες πληροφορίες, μας δίνει ο χάρτης για το 1821 που κυκλοφόρησε επίσημα από την Επιτροπή της κας Αγγελοπούλου.

Στον χάρτη «Από τα χνάρια του 1821» απουσιάζει εντελώς, ο ελληνικός χώρος και ιδιαίτερα η Πελοπόννησος, το κύριο θέατρο της Επανάστασης.

Όλα έγιναν λοιπόν, στην Ευρώπη για την κα Αγγελοπούλου, όλα έγιναν στην Δύση;

Να πληροφορήσουμε λοιπόν, τα μέλη της Αγγελοπούλειας Επιτροπής, ότι οι αγώνες των Ελλήνων επέβαλλαν στους μεγάλους της εποχής εκείνης να προσυπογράψουν την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Αν θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να τους τις παρέχουμε για να μην υποστηρίζουν δημόσια θέσεις που πλήττουν το επιστημονικό τους κύρος, όποιο και αν είναι αυτό.

Στο τέλος, δίκαια αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο συστάθηκε η Επιτροπή του 2021.

Πάντως, από τα δείγματα που έχει μέχρι τώρα δώσει, δεν φτιάχτηκε για να τιμήσει το 1821 και τους Αγώνες των προπατόρων μας για Ελεύθερη Πατρίδα.

Περικλής Δ. Καπετανόπουλος

πηγή

Προβλήθηκε 697 φορές