Tag: ΚΑΠ

Ο Πέτρος Θεοφιλόπουλος από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, (επαρχία Καρυταίνης παλιότερα), ήταν αδελφός του πρώτου μπουρλοτιέρη του Αγώνα καπετάν Ιωάννη Θεοφιλόπουλου του επονομαζόμενου Καραβόγιαννου.

Η φήμη του καπετάν Γιάννη Θεοφιλόπουλου έκανε τον βασιλιά Οθωνα να καλέσει τον Καραβόγιαννο στα Ανάκτορα για να τον φωτογραφήσει...

Ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ιστορίας του Εικοσιένα, ίσως το πιο κορυφαίο σε σημασία και αγωνιστική ενδυνάμωση στον κατά θάλασσα αγώνα, είναι η πυρπόληση του τουρκικού θωρηκτού (δικρότου) στην Ερεσό.

Κατά το έτος 1825 η πεδινή Ηλεία υπέφερε από τις επιδρομές των Πατρινών Τούρκων που εξορμούσαν, κάθε τόσο, για να συλλέξουν γεννήματα και ζώα, για την διατροφή του υπεράριθμού μουσουλμανικού πληθυσμού που είχε συγκεντρωθεί για ασφάλεια στο κάστρο της Πάτρας και πέριξ αυτού.

Στις 4 το πρωί της 8ης Ιούνη 1948, τμήμα ανταρτών του Αρχηγείου Αχαΐας-Ηλείας δύναμης δύο λόχων με διοικητές τους Δημήτρη Πετρόπουλο (Ζαχαριά) και Νικήτα Πολυκράτη και ο λόχος Πολιτοφυλακής με επικεφαλής τον Κώστα Μπασακίδη αντισυνταγματάρχη - διοικητή του Αρχηγείου και το Τάγμα Καμαρινού ...

Ο αγαπητός μου φίλος, Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός- δημοσιογράφος, που αποτελεί την ψυχή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, είχε την ευαισθησία και την καλωσύνη να αναρτήσει ένα σπάνιο. τουλάχιστον για μένα, ντοκουμέντο που αναφέρεται στην Μάχη της Κρήτης.

Στο Μουσείο και στην προθήκη που αναφέρεται στη Μάχης της Κρήτης, υπάρχει ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού, που πολέμησε στη Κρήτη.

Όπως ανακοινώνει η αστυνομία, το πρωί της Τετάρτης 13/5 συνελήφθη στον Άλιμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 44χρονος για κατοχή προς διάθεση κινητών μνημείων σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

30 Απριλίου 1944.Οι κρατούμενοι αγωνιστές του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Χαϊδαρίου, που είναι αγγαρεία στα μαγειρεία μαθαίνουν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, από ένα κομμάτι εφημερίδας, ότι οι Γερμανοί θα εκτελέσουν 200 κομμουνιστές την 1 Μαΐου 1944 σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και της συνοδείας του στους Μολάους Λακωνίας σε ενέδρα του ΕΛΑΣ.

Όταν στις 23 Απριλίου 1941, ο Τσολάκογλου υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ μαζί με τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας σερ Μάικλ Πάλερετ, εγκατέλειπαν την Αθήνα, με υδροπλάνο.

Αναμφισβήτητα, ο ρόλος του Μητροπολίτη Αντώνιου στα χρόνια της Κατοχής στάθηκε καταλυτικός για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Πελοπόννησο την περίοδο 1941-1944.

Η Διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης από την πρώτη στιγμή διατύπωσε δημόσια την πρόθεσή της να διαχειριστεί τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορωνοϊού με εργαλείο την διαρκή και ορθή ενημέρωση από επίσημες επιστημονικές πηγές, με ψυχραιμία και σοβαρότητα