77 χρόνια συμπληρώνονται από το ολοκαύτωμα στο χωριό Δίστομο του νομού Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου 1944, όπου εκτελέστηκαν 218 κάτοικοι από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
77 χρόνια συμπληρώνονται από το ολοκαύτωμα στο χωριό Δίστομο του νομού Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου 1944, όπου εκτελέστηκαν 218 κάτοικοι από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Τη δικαστική οδό παίρνει η πολύκροτη υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Ευστρατίου, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης στο σπίτι του.
Οι ανατολικές συνοικίες της Αθήνας ήταν πάντα προπύργιο αντιστασιακών. Βύρωνας, Καισαριανή, Ζωγράφου, Παγκράτι, Υμηττός, Νέα Ελβετία έγραψαν με λαμπρά γράμματα το όνομα τους στις περιοχές που έδωσαν στον αγώνα ενάντια στη Γερμανική κατοχή.
Τέτοιες μέρες, την άνοιξη του 1943, το πρώτο τρένο ετοιμαζόταν να φορτώσει περί τους τρεις χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης για το Αουσβιτς…
Το πρόγραμμα αυτό προέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «και επί της ουσίας επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία όχι για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης...
Ο Μιχάλης Γενίτσαρης έγραψε το 1942 το «Σαλταδόρο» αποτυπώνοντας ένα φαινόμενο που η επίσημη Ιστορία αγνόησε επιδεικτικά. Οι θρυλικοί σαλταδόροι της Κατοχής ήταν μια ηρωική πραγματικότητα την οποία απαθανάτισε το ρεμπέτικο.
Ο Βαμβακάρης έζησε τον δικό του «Γολγοθά» στη Κατοχή και στην αυτοβιογραφία του μιλά για μια Βούλα, γυναίκα ελευθέρων ηθών, με την οποία συμβίωνε στο ξενοδοχείο «Κασταλία» ιδιοκτησίας κάποιου ονόματι Γάτου.
«Γυναίκες και μωρά παιδιά με μπόμπες τα χτυπάνε Πάντα οι Άγγλοι τόλεγαν ότι μας αγαπάνε…Με πείνα οι Άγγλοι φίλοι μας μάχονται την πατρίδα Μα δω που η δάφνη φύτρωσε, βγαίνει κι΄η λαχανίδα».
Μετά από πολύμηνη απουσία επανέρχομαι μ’ένα θέμα που πτυχές του ανέλυσα σε προηγούμενο δημοσίευμα: την ατιμωρησία των ταγματασφαλιτών μετά την Κατοχή,...
Δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζονται επιπλέον εννιά «μαρτυρικά χωριά» σε οκτώ Δήμους της χώρας.
Όταν στις 23 Απριλίου 1941, ο Τσολάκογλου υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ μαζί με τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας σερ Μάικλ Πάλερετ, εγκατέλειπαν την Αθήνα, με υδροπλάνο.
Στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15' το πρωί άρχισε η επίθεση των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.
Τις μαύρες μέρες της τριπλής ξένης κατοχής 1941-1944, στην επιβίωση των κατοίκων της Αθήνας συνέβαλλαν τα λαϊκά συσσίτια.
Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.
Η ιταλογερμανική Κατοχή του 1941-44, πέρα από λιμός, βομβαρδισμοί, μπλόκα, αντιστασιακές πράξεις και κτηνώδη αντίποινα, υπήρξε και κάτι άλλο: μια πελώρια οικονομική ευκαιρία οικονομικής αποκατάστασης και κοινωνικής ανόδου για χιλιάδες έλληνες πολίτες...
Η φωτογραφία είναι ένα ντοκουμέντο από την γερμανική κατοχή. Είναι η Πρωτοχρονιά του 1944.
Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκφράζοντας τα χιλιάδες μέλη της, τους απογόνους και τους φίλους τους, καταδικάζει την μεθόδευση του κοινοβουλίου της Κιργιζίας
Είμαστε μια μικρή παρέα τότε, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο Κώστας Βουτσινάς κι εγώ, που τα σκοτεινά βράδια της κατοχής τρυπώναμε σε μια ταβερνίτσα της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου -κοντά στην οδό Ηπείρου- που η μαυραγορίτικη δραστηριότης του καταστηματάρχη της επεφύλασσε εκπλήξεις στην πειναλέα πελατεία της.
Πριν 76 χρόνια της νύχτα της 30ης Νοεμβρίου του 1943, τα τάγματα ασφαλείας, με τις πλάτες των γερμανοφασιστών κατακτητών, ξεχύθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, με πογκρόμ ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Στην Απελευθέρωση οι πολίτες στράφηκαν εναντίον των μαυραγοριτών που «έραψαν» νόμο στα μέτρα τους...
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είσαστε πάντα ενημερωμένοι
Copyrights © 2024 - IlioupoliGiaOlous.gr