Στην διάρκεια της μακρόχρονης οθωμανικής κατάκτησης της Ελλάδας, η κατοχή όπλων και το στρατιωτικό επάγγελμα δεν επιτρεπόταν στους ραγιάδες.
Στην διάρκεια της μακρόχρονης οθωμανικής κατάκτησης της Ελλάδας, η κατοχή όπλων και το στρατιωτικό επάγγελμα δεν επιτρεπόταν στους ραγιάδες.
Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ο αγώνας της Ανεξαρτησίας αποκαλείται, από ιστορικούς σύγχρονους με τα γεγονότα, Εθνική Παλιγγενεσία που με την ιστορική σημασία της αναφέρεται στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Διανύοντας το 2021, θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολλές απόψεις και ερμηνείες για την νοηματοδότηση και τον χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821. Ωστόσο βαρύνουσα σημασία έχουν οι θέσεις όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή 2021, γιατί έχουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα, όπως ο κος Roderick Beaton, εξέχον και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής της κας Γιάννας Αγγελοπούλου
Η νέα ιστορική σελίδα του Ηλείου Δημοσιογράφου - Ιστορικού στο Facebook
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που μέχρι το τέλος της ζωής του δημιουργούσε στο κτίριο-σύμβολο της Αμερικανικής Δημοκρατίας και έσβησε πάμφτωχος χωρίς να έχει λεφτά ούτε για τη κηδεία του
Παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση των οπαδών του Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο και... χόρευαν!
Στα 1823 είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων με κύριο θέατρο την Πελοπόννησο. Η επαναστατημένη Ελλάδα είχε χωριστεί στα δύο, με δυο Εκτελεστικά Σώματα(Κυβερνήσεις) και δύο Βουλές. Από την μια μεριά οι κοτζαμπάσηδες, οι μεγαλοκαραβοκύρηδες και οι Φαναριώτες, και από την άλλη οι καπεταναίοι και ορισμένοι προύχοντες, όπως ο Γ.Σισίνης που αποσχίστηκαν από την «Αχαϊκή Εταιρεία», για τους δικους τους λόγους ο καθένας.
Μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα στην Βόρεια Αφρική, το Γερμανικό Επιτελείο προετοιμαζόταν για συμμαχική απόβαση στην Πελοπόννησο.
«...Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!.. Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει.
«Γυναίκες και μωρά παιδιά με μπόμπες τα χτυπάνε Πάντα οι Άγγλοι τόλεγαν ότι μας αγαπάνε…Με πείνα οι Άγγλοι φίλοι μας μάχονται την πατρίδα Μα δω που η δάφνη φύτρωσε, βγαίνει κι΄η λαχανίδα».
Στις 26 Νοεμβρίου 1943, οι Γερμανοί και οι Έλληνες συνεργάτες τους, εκτέλεσαν 118 πατριώτες στη θέση Μονοδέντρι, επί του δημοσίου δρόμου Τρίπολης-Σπάρτης.
Αξίζει να διαβάσετε αυτό το κείμενο. Αναφέρεται στην εισβολή στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι σε εκείνο του 1973, αλλά το 1944.
Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης. Το 2020 συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Αντιφασιστικό Αγώνα 1940-1945, που στην χώρα μας είχε βασικό εκφραστή του το ΕΑΜ.
Έχασε τη μάχη με την ασθένειά του το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 σε ηλικία 70 ετών ο Παναγιώτης Καπετανέας, πρώην δήμαρχος Βάρης και αρχηγός δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Στις 28 Οκτωβρίου 1941 η Ελλάδα βρισκόταν, ήδη, αρκετούς μήνες κάτω από την φασιστική μπότα. Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι λεηλατούσαν, κατέστρεφαν, συλλάμβαναν και εκτελούσαν όποιον τολμούσε, να αμφισβητήσει την «Νέα Τάξη Πραγμάτων στην Ευρώπη» και την οικονομική της διάσταση.
Η σημαία είναι διαστάσεων: 1.30 Χ 1.05, αποτελείται από οχτώ (8) κομμάτια υφάσματος και φέρει εμφανή τα σημάδια φθοράς του χρόνου.
Ένα πολύτιμο τεκμήριο του πολέμου 1940-1941, «γέφυρα μνήμης» με μια άλλη εποχή.
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηλιούπολης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, το δίκτυο του ΟΚΑΝΑ και άλλους φορείς, διοργανώνει για το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το πρόγραμμα της «Ακαδημίας Γονέων».
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι Γερμανοί στρατιώτες στην Κατοχή που αυτομόλησαν στο ΕΑΜ και εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ ανήκαν στα Τάγματα 999, και ήταν γνωστοί ως "οι στρατιώτες με την γαλάζια ταυτότητα". Οι μονάδες αυτές συγκροτήθηκαν το 1941 με εγκύκλιο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.
Η ιστορική έρευνα έχει οριστεί ως μια συστηματική και αντικειμενική προσπάθεια σύνθεσης και εκτίμησης στοιχείων, όπως έγγραφα, προφορικές καταγραφές, πληροφορίες και αντικείμενα, προκειμένου να θεμελιωθούν γεγονότα...
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είσαστε πάντα ενημερωμένοι
Copyrights © 2025 - IlioupoliGiaOlous.gr