Ποιος ήταν ο ζωγράφος που μέχρι το τέλος της ζωής του δημιουργούσε στο κτίριο-σύμβολο της Αμερικανικής Δημοκρατίας και έσβησε πάμφτωχος χωρίς να έχει λεφτά ούτε για τη κηδεία του
Ένα γιο που έδειξε από πολύ νωρίς το ταλέντο του στην ζωγραφική και σε ηλικία 13 ετών-το 1818-γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αγίου Λουκά.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν τόσο καλός, που συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των ζωγράφων που ανέλαβαν την συντήρηση και την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό.
Φιλοτέχνησε μάλιστα την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ' εκείνη την περίοδο και πιθανότατα να μην έφευγε ποτέ από την Ιταλία, αν η πολιτική κατάσταση δεν ήταν τόσο έκρυθμη εκείνη την περίοδο.
Εκεί του ζήτησαν να ζωγραφίσει τοιχογραφίες στο Καπιτώλιο και ο Μπρουμίδης ξεκίνησε από τις μικρές αίθουσες του κτιρίου, δημιουργώντας έργα που κέρδισαν εντυπωσιακές κριτικές.
Έχοντας πάρει την Αμερικανική υπηκοότητα από το 1852, πληρωνόταν αρχικά με 10 δολάρια την ημέρα για τη δουλειά του, ενώ δεν άργησε να έρθει η στιγμή που προσλήφθηκε ως επίσημος ζωγράφος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Πλέον είχε έρθει η μεγάλη του στιγμή. Ο Μπρουμίδης αναλαμβάνει να ζωγραφίσει τοιχογραφίες σε όλο το Καπιτώλιο και για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια οι δημιουργίες του θα καλύψουν 1500 τετραγωνικά μέτρα του κτηρίου.
Μία όμως είναι αυτή που του χάρισε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ» και αυτή δεν είναι άλλη από την ζωγραφιά που κοσμεί την οροφή του Καπιτωλίου.
Διονύσης Θανάσουλας (Πηγή)