Ηλιάνα Σκιαδά
Ο «κιμάς» από σόγια είναι πολύ εύχρηστο υλικό, για την κουζίνα των vegan και για όσους θέλουν πιο ελαφρύ κιμά.
Ετοιμάζεται σε λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με τον κιμά από κρέας και δίνει πολύ ωραίες σάλτσες για ζυμαρικά.
Η χορτοφαγική και νηστίσιμη σάλτσα κιμά, περιλαμβάνει όλα τα κλασικά μπαχαρικά και αρώματα, που περιμένουμε να βρούμε σε αυτήν.
Μπορεί να σερβιριστεί με όλα τα ζυμαρικά, να μπει σε παστίτσιο ή μουσακά, αλλά και σε Ασιατικά ή Μεξικάνικα πιάτα.
Φυλάσσεται για 4-5 μέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές μπολ, αλλά και στην κατάψυξη όπως ο μαγειρεμένος κιμάς από κρέας.
Υλικά
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, τριμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 4 κ.σ. πελτέ
- 200 γρ. κιμάς από σόγια
- 2 μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 500 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
- 150 ml νερό
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο, για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τον κιμά σόγιας, τα μπαχάρια, τη κανέλα και τη δάφνη, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες στον τρίφτη, το μετρημένο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.