Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης.
Το 2020 συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Αντιφασιστικό Αγώνα 1940-1945, που στην χώρα μας είχε βασικό εκφραστή του το ΕΑΜ.
Η Ηλιούπολη της δεκαετίας του ‘40, είχε την δική της ξεχωριστή συμμετοχή ανάμεσα στις ανατολικές συνοικίες, στην Εθνική Αντίσταση.
Προτείνω ο Δήμος Ηλιούπολης να τιμήσει τρία πρόσωπα, τα οποία συμβολίζουν την πολιτική και ένοπλη Αντίσταση εναντίον των καταχτητών, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης μας.
1.Nίκος Γιαταγαντζής (-1944)
Στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που τότε ήταν αλάνα, τον Αύγουστο του 1944, οι ΕΑΜίτες της Ηλιούπολης έθαψαν τον Νίκο Γιαταγατζή, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Ηλιούπολης του ΚΚΕ.
Τον σκότωσαν σε επιδρομή που έκαναν στην Ηλιούπολη Γερμανοί και ταγματασφαλίτες με φριχτά βασανιστήρια πίσω από τον παλιό ναό του Αγίου Νικόλαου, επί της οδού Κοτζιά. Ο Γιαταγατζής μορφή του αντιστασιακού κινήματος της πόλης, ήταν μόλις 27 ετών.
2.Ζωή Πετροπούλου (1925-2018)
Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Ν.Γιαταγαντζή, πριν πάρει ο τελευταίος το μονοπάτι από τα Κανάρια προς την Αργυρούπολη και συλληφθεί από τα όργανα των καταχτητών.
3.Σπύρος Μπέκιος (Καπετάν Λάμπρος)
Πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941.
Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Τον Νοέμβριο του 1942 πήρε μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Στις 2 Ιουνίου 1943 συμμετείχε στην ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου.
Το 1944 ορίστηκε διοικητής του Τάγματος Σαμποτέρ. Μετά την απελευθέρωση, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποφυλακίστηκε μετά από 18 χρόνια. Φυλακίστηκε και κατά την περίοδο της Δικτατορίας 1967-1974.
Έζησε και πέθανε στην Κάτω Ηλιούπολη, στην οδό Δαιδάλου.
Εν κατακλείδι προτείνω τις μετονομασίες :
1. Της οδού Κοτζιά σε Νίκου Γιαταγαντζή.
2.Της οδού Δροσίνη σε Ζωής Πετροπούλου.
3.Της οδού Νυμφών σε Σπύρου Μπέκιου.
Περικλής Καπετανόπουλος
Δημοσιογράφος-Ιστορικός