Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 8 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο με τραγανά τσιπς δυόσμου''

Άρτος και Θεάματα 07 Απριλίου 2025

Τα ολόκληρα τηγανισμένα φύλλα δυόσμου γίνονται στη στιγμή τραγανά τσιπς, που προσθέτουν πλούσιο άρωμα στο φαγητό και μάλιστα μόλις λίγα λεπτά πριν από το σερβίρισμα.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

40' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο), χοντροκομμένο
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο, π.χ. Σπερχειάδας
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος τους
  •  2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες + 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σπανακόρυζο με τραγανά τσιπς δυόσμου, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, την ψιλοκομμένη ντομάτα με αλατοπίπερο και 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  2. Αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.
  3. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με αλάτι και πιπέρι για 5 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρά.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας κάθε δόση για λίγο, μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος της, προτού ρίξουμε την επόμενη.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  7. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αν δούμε ότι το φαγητό στεγνώνει, ρίχνουμε τακτικά μικρές δόσεις από ζεστό νερό.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τσιπς δυόσμου
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Τηγανίζουμε τα ολόκληρα φύλλα δυόσμου για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν τραγανά.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  4. Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε στο σπανακόρυζο την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
  5. Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα μερικά τραγανά φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε το σπανακόρυζο με τραγανά τσιπς δυόσμου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 475 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 15 Απριλίου 2025: ''Ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά, πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα''

Απρόσμενη η σάλτσα για τα ριγκατόνι εδώ, με ταραμά, συνδυάζεται με πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα νηστίσιμο πιάτο ζυμαρικών όλο γεύση.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 13 Απριλίου 2025: ''Γαριδόσουπα με κριθαράκι, από το Άγιον Όρος''

Μια πολύ νόστιμη, χυλωμένη και θρεπτική σούπα, που έχει εξαιρετική υφή, επειδή οι μοναχοί προτιμούν να πολτοποιούν ένα μέρος από τις γαρίδες ωμές, ενώ οι υπόλοιπες προστίθενται ολόκληρες.