Απρόσμενη η σάλτσα για τα ριγκατόνι εδώ, με ταραμά, συνδυάζεται με πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα νηστίσιμο πιάτο ζυμαρικών όλο γεύση.
- 400 γρ. ριγκατόνι
- 4 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 70 γρ. αμύγδαλο με τη φλούδα του, χοντροκοπανισμένο
- 100 γρ. ταραμάς λευκός
- 200 ml ελαιόλαδο
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί (βρασμένο για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ)
- 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο νερό και στραγγισμένο
- 1/3 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα τα ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά, πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 200 ml από το νερό όπου τα βράσαμε.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ταραμά με το νερό που έχουμε κρατήσει και ρίχνουμε με συνεχή αλλά αργή ροή 180 ml από το ελαιόλαδο εναλλάξ με το κρασί.
- Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή και λεία σάλτσα.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές με το αμύγδαλο και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τη σάλτσα ταραμά, το ξύσμα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τα ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.