Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 15 Απριλίου 2025: ''Ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά, πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα''

Άρτος και Θεάματα 14 Απριλίου 2025

Απρόσμενη η σάλτσα για τα ριγκατόνι εδώ, με ταραμά, συνδυάζεται με πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα νηστίσιμο πιάτο ζυμαρικών όλο γεύση.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Jessica Morfis
Food styling: Jessica Morfis

20' προετοιμασία
12' μαγείρεμα
Σύνολο: 32'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  400 γρ. ριγκατόνι
  •  4 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  •  70 γρ. αμύγδαλο με τη φλούδα του, χοντροκοπανισμένο
  •  100 γρ. ταραμάς λευκός
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  200 ml λευκό, ξηρό κρασί (βρασμένο για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ)
  •  1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο νερό και στραγγισμένο
  •  1/3 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα τα ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά, πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 200 ml από το νερό όπου τα βράσαμε.
  3. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ταραμά με το νερό που έχουμε κρατήσει και ρίχνουμε με συνεχή αλλά αργή ροή 180 ml από το ελαιόλαδο εναλλάξ με το κρασί.
  4. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή και λεία σάλτσα.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές με το αμύγδαλο και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τη σάλτσα ταραμά, το ξύσμα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  7. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τα ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 367 φορές