Το κατεξοχήν γιορτινό και επίσημο κέρασμα της Κωνσταντινούπολης, κάτι ανάμεσα σε σιροπιαστό γλυκό και μπισκότο. Η συνταγή της κυρίας Ελένης από το Μέγα Ρεύμα της Πόλης είναι από τις ωραιότερες.
Είναι ένα κατεξοχήν γιορτινό και επίσημο κέρασμα, κάτι ανάμεσα σε σιροπιαστό γλυκό και μπισκότο, εξίσου δημοφιλές σε Ρωμιούς και Τούρκους. Κάποιες συνταγές περιέχουν λάδι αντί για βούτυρο, και το γλυκό τότε είναι νηστίσιμο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι κλάσεις ανώτερο όταν παρασκευάζεται με καλό, μοσχοβολιστό βούτυρο. Η εκδοχή της κυρίας Ελένης είναι από τις ωραιότερες που δοκιμάσαμε στην Πόλη, και μάλιστα το έφτιαχναν κάποτε και στο δικό τους ζαχαροπλαστείο, που έχει κλείσει πια εδώ και χρόνια. Τρώγονται όταν κρυώσουν, αλλά κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δοκιμάστε ένα μόλις απορροφήσει αρκετό σιρόπι, αλλά να είναι ακόμα ζεστό. Μας το σέρβιρε μαζί με τον καφέ, όταν καθίσαμε στη σάλα του σπιτιού της κόρης της, Λωξάνδρας Μαή. Ταιριάζει πολύ με την κουβέντα, κάνει τις αναμνήσεις να μοιάζουν λίγο πιο γλυκές.
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ. ζάχαρη
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- φυστίκια Αιγίνης ολόκληρα, για το στόλισμα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- Για να φτιάξουμε τα σεκέρ παρέ - σιροπιαστά μπισκότα σιμιγδαλιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και χτυπάμε με το φτερό για 5-7 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Τα προσθέτουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ, μαζί με τα αυγά, και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 20 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα σε σειρές, αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους. Στο κάθε μπισκότο βάζουμε από ένα φυστίκι στο κέντρο, πιέζοντας ελάχιστα για να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ξεκινάμε το σιρόπι περίπου 10-15 λεπτά πριν βγάλουμε τα σεκέρ παρέ από τον φούρνο.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
- Το αποσύρουμε και με μια κουτάλα περιχύνουμε αμέσως τα καυτά σεκέρ παρέ.
- Αφήνουμε 2-3 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.