Μια πολύ νόστιμη, χυλωμένη και θρεπτική σούπα, που έχει εξαιρετική υφή, επειδή οι μοναχοί προτιμούν να πολτοποιούν ένα μέρος από τις γαρίδες ωμές, ενώ οι υπόλοιπες προστίθενται ολόκληρες.
Το ίδιο αξιοσημείωτη σε αυτή την γαριδόσουπα είναι και η τεχνική όπου τα καρότα και οι πατάτες πολτοποιούνται και αυτά ωμά και μαγειρεύονται στη συνέχεια. Το τέλειο χύλωμα γίνεται με τη σταδιακή προσθήκη του άφθονου λεμονοχυμού, λίγο πριν από το σερβίρισμα, μια τεχνική συνηθισμένη στη μονή.
- 600 γρ. γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες, καθαρισμένες
- 5 καρότα, σε μικρά κομμάτια
- 4-5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια
- 2-3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
- 1/2 μάτσο σέλινο, πολύ ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, πολύ ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος, πολύ ψιλοκομμένος
- 500 γρ. κριθαράκι ψιλό
- 1 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- 500 ml χυμός λεμονιού
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- Για τη γαριδόσουπα, ξεκινάμε πολτοποιώντας στον πολυκόφτη τα 2/3 της ποσότητας από τις γαρίδες, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή πάστα.
- Αφήνουμε σε ένα μπολάκι. Καθαρίζουμε τον κάδο και χτυπάμε εκεί τα καρότα και τις πατάτες, μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ψιχουλιαστό μείγμα. Το αφήνουμε κι αυτό κατά μέρος.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 λίτρα νερό μέχρι να πάρει βράση. Ρίχνουμε το μείγμα πατάτας-καρότου και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε το σέλινο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και όλες τις γαρίδες, πολτοποιημένες και ολόκληρες.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, το λευκό και το μαύρο πιπέρι, καθώς και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού, ανακατεύοντας πολύ συχνά, για να μην κολλήσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό χυλώνει ωραία η σούπα.