Αγγουράκια τουρσί, καρότο, καππαρη…Έχει διάφορα αυτή η αγιορείτικη πατατοσαλάτα που θυμίζει ρώσικη. Η ιδιαιτερότητά της είναι η νηστίσιμη «μαγιονέζα» από λιωμένα αβοκάντο και ταχίνι.
- 5 μέτριες πατάτες, καλά πλυμένες
- 2 μικρά αγγουράκια τουρσί, σε καρέ
- 1 μεγάλο καρότο, χοντροτριμμένο
- 1 φλιτζ. καφέ μαϊντανός, χοντροκομμένος
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι, έτοιμο βρασμένο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. καφέ κάππαρη, στραγγισμένη
- 1 φλιτζ. καφέ μαϊντανός, χοντροκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 ώριμα αβοκάντο, λιωμένα με το πιρούνι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι, αν κάνουμε άλαδη νηστεία (ή 125 ml ελαιόλαδο)
- λίγος λεμονοχυμός
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
- Για να ετοιμάσουμε την πατατοσαλάτα με νηστίσιμη «μαγιονέζα» αβοκάντο, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε άφθονο νερό για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Τις βάζουμε σε μπολ και αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ακόμη καυτές.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το αβοκάντο, το ταχίνι, λίγο λεμονοχυμό και το σκόρδο, (αν βάλουμε)και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, ζεστό νερό μέχρι να αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα την πατατοσαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.