Και κόκκινα και πράσινα μήλα έχει για ποικιλία αυτή η νηστίσιμη μηλόπιτα με τη σούπερ τραγανή επιφάνεια από κραμπλ.
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 3 κόκκινα μήλα
- 3 πράσινα μήλα
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- Για να φτιάξουμε τη νηστίσιμη μηλόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τον χυμό και την άχνη με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλεύρι αμυγδάλου και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμαράκι.
- Καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
- Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ που έχουμε γεμίσει με νερό και τις φέτες λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν.
- Στραγγίζουμε τα μήλα, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε να καλυφθούν παντού. Τέλος, προσθέτουμε και τις σταφίδες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, με αέρα. Σε ένα ταψί 26 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Απλώνουμε στη βάση με τα χέρια μας όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε το μισό ζυμάρι. Από πάνω απλώνουμε πάλι ομοιόμορφα τα μήλα.
- Τέλος, κόβουμε το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει σε μικρά ακανόνιστα κομματάκια (κραμπλ) και τα σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια, καλύπτοντας τα μήλα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.