Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 19 Απριλίου 2025: ''Νηστίσιμα κανελόνια με κιμά από μανιτάρια''

Άρτος και Θεάματα 18 Απριλίου 2025

Νηστίσιμα κανελόνια με κιμά από μανιτάρια και βελούδινη νηστίσιμη μπεσαμέλ, ένα ιδανικό πιάτο για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και τις άλλες περιόδους νηστείας.

Ιδανικό επίσης για όσους θέλουν στη διατροφή τους διαλείμματα χορτοφαγικής διατροφής, με πιάτα γεμάτα γεύση και θρέψη.

Τα μανιτάρια, που τρίβονται στο multi, θυμίζουν πραγματικά κιμά, ενώ σε συνδυασμό με την κρεάτινη γεύση τους, λίγοι θα αντιληφθούν ότι τα κανελόνια δεν περιέχουν κρέας.

Η μπεσαμέλ με το φυτικό γάλα, δεν υστερεί καθόλου από την κλασική, απλώς προσέξτε, το ρόφημα που θα χρησιμοποιήσετε, να μην έχει προσθήκη ζάχαρης.

Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με φυτικό τυρί.

Κανελόνια με γέμιση από κιμά μανιταριών

Υλικά:

  • 250 γρ. κανελόνια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 700 γρ. μανιτάρια
  • 100 ml κρασί
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 800 ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • φρυγανιά
  • τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και τρίβουμε στην κατσαρόλα, να βγάλει το άρωμά της η ντομάτα.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια στο multi σε δόσεις και ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε 250 γρ. σάλτσας ντομάταςρίγανηαλάτιπιπέρι, το δαφνόφυλλο και σιγοβράζουμε περίπου 10′.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα των μανιταριών να κρυώσει τελείως, αφαιρώντας το φύλλο δάφνης.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ, λιώνοντας τη μαργαρίνη, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε σιγά – σιγά το ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε, με το σύρμα, να πήξει.

Προσθέτουμε μοσχοκάρυδοαλάτιπιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα στο ταψί, γεμίζουμε τα κανελόνια, χωρίς να τα βράσουμε και τα τοποθετούμε στη σειρά.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με φρυγανιάτυρί νηστίσιμο και σκεπάζουμε το ταψί, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά σκεπασμένο και ύστερα ξεσκεπάζουμε ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Ηλιάνα Σκιαδά

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 200 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.