Χάσατε κάτι και έχετε σηκώσει όλο το σπίτι για να το βρείτε; Μια κλασική φανουρόπιτα μπορεί και να σώσει την κατάσταση!
- 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κούπα ηλιέλαιο + επιπλέον για το ταψί
- 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
- 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
- Για την φανουρόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
- Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.
- Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.
- Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 20.