Η συνταγή της ημέρας: ''Κλασική φανουρόπιτα''

Άρτος και Θεάματα 25 Αυγούστου 2024

Χάσατε κάτι και έχετε σηκώσει όλο το σπίτι για να το βρείτε; Μια κλασική φανουρόπιτα μπορεί και να σώσει την κατάσταση!

Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Shutterstock

20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 14
  •  1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 κούπα ηλιέλαιο + επιπλέον για το ταψί
  •  1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
  •  3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κούπα καρύδια, σπασμένα
  •  1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  1. Για την φανουρόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
  4. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.
  6. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.
  7. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Μυστικά

Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 20.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 603 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.