Tag: πίνακας

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιο Πετραλιά, με την οποία αναθεωρείται και διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων.

« Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών

Το αυθεντικό τραγούδι είναι γαλλικό και έχει τίτλο «il etait un petit navire». Η αληθινή ιστορία στην οποία βασίζεται δεν είναι παιδική, αλλά δυσάρεστη και μακάβρια....

Η Ιστορία πίσω από τον εμβληματικό πίνακα του Victor Oliva, ''Ο Πότης Αψεντιού'', μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Belle Époque Πράγα, την εποχή όπου μεσουρανούσε η Πράσινη Νεράιδα ή αλλιώς το γνωστό μας αψέντι.

Γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τον πίνακα «Πρόβα μπαλέτου στη σκηνή» του Εντγκάρ Ντεγκά, που αποκαλύπτει την μετατροπή της όπερας του Παρισιού σε ένα είδος πολυτελούς οίκου ανοχής, προορισμένου μόνο για αριστοκράτες.

Τον Νοέμβριο του 1872, στη διάρκεια μόλις μίας ημέρας, o Claude Oscar Monet δημιούργησε το έργο ‘’Impression, soleil levant’’ (Εντύπωση, ανατολή ηλίου), ένα έργο που αναγορεύτηκε σε έμβλημα του πιο ανατρεπτικού κινήματος της μοντέρνας τέχνης, αυτό του ιμπρεσιονισμού, στο οποίο έδωσε και το όνομά του.

Γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τον πίνακα «Η Γαλάτεια των Σφαιρών» του Σαλβαντόρ Νταλί, ένα έργο που απεικονίζει την «δαιμονική» σύντροφο του ζωγράφου, Γκαλά, και αποτελεί ένα παράδοξο κράμα πυρηνικής φυσικής και αρχαιοελληνικής μυθολογίας.

Ένα από τα γνωστά έργα του Ολλανδού Ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ, Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, κρύβει από πίσω του μία ιστορία πλατωνικού έρωτα.

Απεικονίζει μια γυναίκα που κείται νεκρή σε ένα ποτάμι, στην πραγματικότητα είναι η αγαπημένη του Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που οδεύει στην υγρό της τάφο.

Ο αισθησιακός, αλλά και μυστηριακός πίνακας “Το πνεύμα των νεκρών αγρυπνά”, του Πωλ Γκωγκέν, κρύβει από πίσω του μία άβολη ιστορία εκμετάλλευσης του γαλλικού αποικιακού καθεστώτος προς τις εξωτικές Ταϊτινές έφηβες.

Γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τον πίνακα Πληγωμένο Ελάφι, ένα έργο που φιλοτέχνησε η Μεξικάνα ζωγράφος Φρίντα Κάλο, το 1946, προσπαθώντας να λυτρωθεί από τον ψυχολογικό, αλλά και σωματικό της πόνο

«Ο κόσμος της Χριστίνας» (Christina’s World) είναι πίνακας ζωγραφικής (τέμπερα σε γύψο διαστάσεων 121.3×81.9 cm) που δημιουργήθηκε το 1948 από τον Αμερικανό ζωγράφο Άντριου Γουάιεθ.

Γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τον ζοφερό πίνακα «Κρανίο με αναμμένο τσιγάρο», που φιλοτεχνήθηκε από το Βίνσεντ Βαν Γκογκ ως ένα χιουμοριστικό σχόλιο πάνω στον συντηρητισμό των τότε Ακαδημιών Καλών Τεχνών.

Γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τον πίνακα «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη» , όπου η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι μετέτρεψε τις φοβίες μίας ολόκληρης ζωής – καταπίεση, ανισότητα, βιασμό- σε ένα αριστούργημα της μπαρόκ εποχής.

Ο ερωτικός, αλλά και ιντριγκαδόρικος πίνακας «Οι Εραστές ΙΙ», του σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ, κρύβει από πίσω ένα μακάβριο παιδικό τραύμα, που στοίχειωνε τον ζωγράφο για όλη του τη ζωή.