Η συνταγή της ημέρας:Τούρτα Χανίων- η κρεατόπιτα της Κρήτης''

Άρτος και Θεάματα 06 Μαϊου 2024

Στην παραδοσιακή μορφή της κρεατόπιτας αυτής βάζουμε το αρνί ωμό και με τα κόκαλα, κι έπειτα ψήνουμε στον φούρνο. Όμως κι έτσι γίνεται ωραία, και είναι μια λύση να αξιοποιήσουμε και έτοιμο κρέας βραστό που μπορεί να έχει περισσέψει.

Ειρήνη Κατσιφαράκη -  Μαίρη Παπατέρπου-Χρυσαφάκη

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί 32 εκ.
Για το φύλλο
  •  250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  250 γρ. βούτυρο
  •  2 φακελάκια μαγιά
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού
  •  αλάτι
  •  650 γρ. αλεύρι
Για τη γέμιση
  •  1 κιλό αρνάκι γάλακτος
  •  750 γρ. ξινομυζήθρα
  •  500 γρ. τυρομάλαμα (φρέσκο τυρί της Δυτικής Κρήτης από κατσικίσιο γάλα με πολλά λιπαρά, σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα)
  •  2 - 3 κουτ. σούπας στακοβούτυρο ή βούτυρο γάλακτος + για το βουτύρωμα της ζύμης
  •  4 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το άλειμμα
  •  1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο )
  •  3 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την τούρτα Χανίων, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά το αρνί για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Το ξεκοκαλίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Φύλλο
  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε 2 μπάλες ζύμης.
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε 1 φύλλο, διαμέτρου περίπου 34 εκ.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  4. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  5. Βουτυρώνουμε το φύλλο, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο τη γέμιση και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  7. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η πίτα και από κάτω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 419 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.