Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025: ''Μοναστηριακό λαχανόρυζο σκορδάτο''

Άρτος και Θεάματα 07 Ιανουαρίου 2025

Το πανταχού παρόν κύμινο στις μαγειρικές του όρους Σινά το βρίσκουμε κι εδώ μαζί με αρκετό σκόρδο και δροσερές μυρωδιές άνηθου και μαϊντανού.

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Η συνταγή που φτιάχνουν στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά περιέχει μισό κεφάλι σκόρδο, όχι και τόσο συνηθισμένο στο πατροπαράδοτο λαχανόρυζο. Όμως μην το φοβηθείτε: ανεβάζει τη γεύση, χωρίς να κάνει το φαγητό υπερβολικά σκορδάτο.

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1/2 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο στις σκελίδες του, ψιλοκομμένες
  •  1 μέτριο λάχανο, χοντροκομμένο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3-4 εκ.
  •  500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  •  350 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα Σερρών
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το λαχανόρυζο, σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  2. Προσθέτουμε τα σκόρδα και το λάχανο και αλατίζουμε.
  3. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να μαραθεί το λάχανο και να πέσει ο όγκος του.
  4. Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ρύζι, το κύμινο, το πιπέρι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και το φαγητό να μελώσει.
  6. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
  7. Σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 197 φορές