Φτιάχνουμε τη vegan εκδοχή των αγαπημένων ρολών κανέλας ή αλλιώς cinnamon rolls και απολαμβάνουμε ένα νόστιμο γλυκό χωρίς ζωικά λιπαρά.
- 350-400 γρ. (2 1⁄2-3 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. (3 κουτ. σούπας) ζάχαρη λευκή
- 2 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγιά ξερή
- 140 γρ. (περίπου 3/4 κούπας) νερό
- 140 γρ. (περίπου 3/4 κούπας) γάλα αμυγδάλου
- 50 γρ. (1/4 κούπας) λάδι καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με βιολογικές τροφές)
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 4-5 κουτ. σούπας λάδι καρύδας, λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 130 γρ. (σχεδόν 3/4 κούπας) ζάχαρη καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με βιολογικές τροφές)
- 2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
- 4 κουτ. σούπας γάλα αμυγδάλου
- 2-3 κουτ. σούπας γάλα αμυγδάλου
- 3-5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη (προσαρμόζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλουμε το γλάσο μας)
- Για να φτιάξουμε νηστίσιμα ρολάκια κανέλας, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό με το γάλα αμυγδάλου και το λάδι καρύδας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.
- Στο μίξερ ανακατεύουμε με τον γάντζο τα 350 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα χλιαρών υγρών και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο υδαρής από όσο θα θέλαμε, τότε προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, μεταφέρουμε σε αυτό τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
- Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαστάσεων περίπου 15 x 20 εκ. και πάχους 8 χλστ.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια τη γέμιση κανέλας και τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό.
- Το τοποθετούμε με τη ραφή προς τα κάτω και το κόβουμε σε φέτες ανά 2-2,5 εκ. Βγαίνουν περίπου 7-11 φέτες.
- Τα τοποθετούμε ξαπλωτά στο ταψί, αφήνοντας μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα.
- Ανακατεύουμε το σιρόπι αγαύης με το γάλα αμυγδάλου και αλείφουμε τα ρολά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με σύρμα. Όταν κρυώσουν εντελώς τα ρολά, τα περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.