Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025: ''Χορτόσουπα βελουτέ με μυρωδάτο ζωμό''

Άρτος και Θεάματα 26 Μαρτίου 2025

Σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια… Τα χόρτα και τα μυρωδικά της πίτας γίνονται και σούπα. Καταπράσινη, αρωματική, πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό χόρτα εποχής για πίτες (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα κ.ά., μαζί με μυρωδικά, π.χ. μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο κ.ά.), ψιλοκομμένα
  •  2 μεγάλες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 μέτριο πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  •  100 γρ. σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 μικρά καρότα, σε φέτες
  •  4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον ζωμό λαχανικών
  •  2 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  1 πράσο, χοντροκομμένο
  •  1 μικρό μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
  •  1 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
  •  1 μάτσο καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
Για το σερβίρισμα
  •  μερικά φυλλαράκια καυκαλήθρας
  •  λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζωμός
  1. Για να ετοιμάσουμε την χορτόσουπα βελουτέ με μυρωδάτο ζωμό βάζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1,5 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.
  2. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα.
  3. Τον σουρώνουμε και αφαιρούμε τα στερεά υλικά (τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα, για συνοδευτικό κ.ά.).
Σούπα
  1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  3. Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο, φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
  7. Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
  8. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  9. Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα και στολίζουμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας.
  10. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 749 φορές

Τα ζώδια την Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα φλέγεται από το πάθος του Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Κριό δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το Πάσχα με συναίσθημα!

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.