Η συνταγή της ημέρας: ''Η γαλατόπιτα της Τυρινής, χωρίς φύλλο, με σιμιγδάλι και πορτοκάλι''

Άρτος και Θεάματα 12 Μαρτίου 2024

Και καραμελωμένη επιφάνεια έχει, και παχιά κρέμα με αμύγδαλα έχει, και άρωμα πορτοκαλιού έχει. Γαλατόπιτα σπέσιαλ που βάζει κάτω βάσκικα τσιζκέικ και φλαν παριζιέν!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης ΓεωργιάδηςFood styling: Σταυρούλα Φουτσά


Η γαλατόπιτα αυτή έχει νόστιμο καραμέλωμα στην επιφάνεια και ωραιότατη παχιά και πλούσια υφή. Πρόκειται για μια φουρνιστή σιμιγδαλόκρεμα χωρίς φύλλο με άρωμα κανέλας και πορτοκαλένια φλούδα για γιορτινό, δροσερό, φρέσκο άρωμα. Κι έχει μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική καθώς πρώτα πήζουμε τη σιμιγδαλόκρεμα στην κατσαρόλα και έπειτα της προσθέτουμε χτυπημένα αυγά και τη φουρνίζουμε. Έξοχη!

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  •  2 λίτρα αγελαδινό γάλα φρέσκο (ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο, αν βρούμε, ή με κατσικίσιο, για πιο ιδιαίτερο γευστικό προφίλ)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  •  400 γρ. ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  4 αυγά
  •  όλη η φλούδα από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και πορτοκάλι, χωρίς φύλλο, ξεκινάμε ρίχνοντας σε βαθιά κατσαρόλα το γάλα με το σιμιγδάλι, 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο και 3 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  4. Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο βούτυρο και την κανέλα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
  6. Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει έντονα στην επιφάνεια.
  7. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, μετριάζουμε τη φωτιά στους 170°C και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει η γαλατόπιτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 494 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.