Η συνταγή της ημέρας: ''Φασολάδα Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι''

Άρτος και Θεάματα 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο παραδοσιακός συνδυασμός οσπρίου και ρυζιού, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο σε θρεπτικές ουσίες και το κάνει πιο εύπεπτο, σε νησιώτικη εκδοχή! Η φασολάδα της Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι έχει άλλη χάρη.

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Φωτογραφία: Jessica Morfis

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα (είναι ευκολόβραστα και δεν χρειάζονται μούλιασμα)
  •  2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
  •  3 μέτρια κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  •  150 γρ. ρύζι γλασέ
  •  2 κουτ. σούπας πελτές
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο
  •  πιπέρι ξερή ρίγανη, κατά βούληση
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη φασολάδα Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα 2½ λίτρα νερό, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο, τον πελτέ και αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ο πελτές και να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  2. Προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 652 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.