Η συνταγή της ημέρας: ''Φασολάδα Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι''

Άρτος και Θεάματα 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο παραδοσιακός συνδυασμός οσπρίου και ρυζιού, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο σε θρεπτικές ουσίες και το κάνει πιο εύπεπτο, σε νησιώτικη εκδοχή! Η φασολάδα της Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι έχει άλλη χάρη.

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Φωτογραφία: Jessica Morfis

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα (είναι ευκολόβραστα και δεν χρειάζονται μούλιασμα)
  •  2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
  •  3 μέτρια κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  •  150 γρ. ρύζι γλασέ
  •  2 κουτ. σούπας πελτές
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο
  •  πιπέρι ξερή ρίγανη, κατά βούληση
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη φασολάδα Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα 2½ λίτρα νερό, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο, τον πελτέ και αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ο πελτές και να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  2. Προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 555 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.