Οι λαχταριστές πίτες αρέπας είναι ένα παραδοσιακό κολομβιανό συνοδευτικό, όπως η δική μας πίτα για το σουβλάκι ή το ψωμί. Τις καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι βράδυ, με το φαγητό ή σαν σνακ, αλμυρό ή γλυκό.
Οι arepas (αρέπας) είναι το παραδοσιακό συνοδευτικό του carne asada, όπως η δική μας πίτα για το σουβλάκι. Για τους Κολομβιανούς είναι επίσης ό,τι το ψωμί για εμάς: τις καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι βράδυ, με το φαγητό ή σαν σνακ, αλμυρό ή γλυκό.
Οι arepas δεν είναι σαν τις μεξικάνικες τορτίγιας: είναι πιο μικρές, πιο αφράτες και περιέχουν τυρί στο βασικό μείγμα. Το κύριο υλικό τους είναι το πλιγούρι καλαμποκιού.
Είναι ωστόσο υλικό ιδιαίτερα σπάνιο στη χώρα μας, γι’ αυτό το αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα πολέντας, την οποία βράζουμε τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία της, τη στραγγίζουμε και, όταν κρυώσει και σφίξει, την ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
- 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο φρέσκο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
- 6 κοφτές κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος πολύ μαλακωμένο
- λίγο αλάτι
- Για να φτιάξουμε τις arepas (πίτες από καλαμπόκι και τυρί), ξεκινάμε βράζωντας τη πολέντα για τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
- Αδειάζουμε τη πολέντα στον κάδο του μίξερ μαζί με το τυρί, το νερό, το βούτυρο και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.
- Πλάθουμε 8 μπάλες από το μείγμα, τις πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν (να αποκτήσουν πάχος περίπου 1 εκ., όχι λεπτότερες, και διάμετρο περίπου 10 εκ.) και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, σε αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Μοιράζουμε τις arepas σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τους το κομμένο κρέας και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.