Η συνταγή της ημέρας: ''Arepas, πίτες από καλαμπόκι και τυρί''

Άρτος και Θεάματα 10 Ιουλίου 2023

Οι λαχταριστές πίτες αρέπας είναι ένα παραδοσιακό κολομβιανό συνοδευτικό, όπως η δική μας πίτα για το σουβλάκι ή το ψωμί. Τις καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι βράδυ, με το φαγητό ή σαν σνακ, αλμυρό ή γλυκό.

Βιβή Κωνσταντινίδου

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Οι arepas (αρέπας) είναι το παραδοσιακό συνοδευτικό του carne asada, όπως η δική μας πίτα για το σουβλάκι. Για τους Κολομβιανούς είναι επίσης ό,τι το ψωμί για εμάς: τις καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι βράδυ, με το φαγητό ή σαν σνακ, αλμυρό ή γλυκό.

Οι arepas δεν είναι σαν τις μεξικάνικες τορτίγιας: είναι πιο μικρές, πιο αφράτες και περιέχουν τυρί στο βασικό μείγμα. Το κύριο υλικό τους είναι το πλιγούρι καλαμποκιού.

Είναι ωστόσο υλικό ιδιαίτερα σπάνιο στη χώρα μας, γι’ αυτό το αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα πολέντας, την οποία βράζουμε τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία της, τη στραγγίζουμε και, όταν κρυώσει και σφίξει, την ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

10' προετοιμασία
4' τηγάνισμα
15' αναμονή
Σύνολο: 29'

Υλικά - Τεμάχια: 8
  •  2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο φρέσκο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
  •  6 κοφτές κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος πολύ μαλακωμένο
  •  λίγο αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις arepas (πίτες από καλαμπόκι και τυρί), ξεκινάμε βράζωντας τη πολέντα για τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
  2. Αδειάζουμε τη πολέντα στον κάδο του μίξερ μαζί με το τυρί, το νερό, το βούτυρο και το αλάτι.
  3. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.
  4. Πλάθουμε 8 μπάλες από το μείγμα, τις πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν (να αποκτήσουν πάχος περίπου 1 εκ., όχι λεπτότερες, και διάμετρο περίπου 10 εκ.) και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, σε αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Μοιράζουμε τις arepas σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τους το κομμένο κρέας και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 450 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.