Η συνταγή της ημέρας: ''Τσουρέκι με σοκολάτα''

Άρτος και Θεάματα 02 Μαϊου 2024

Το αφράτο τσουρέκι σοκολάτας είναι το ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας όλο γλύκα τις γιορτινές μέρες αλλά και όχι μόνο!

Άννα Ναθαναηλίδου

Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος - Food styling: Tina Webb


30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά - Τεμάχια: 1
  •  250 γρ. γάλα
  •  2/3-1 κούπα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το προτιμάμε)
  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο +επιπλέον, για το ταψί
  •  1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  •  2 κουτ. σούπας κακάο
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  •  1 κουτ. γλυκού μαστίχα
  •  1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  •  2 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
  •  1 κουβερτούρα σε κομμάτια
Διαδικασία
  1. Για τα τσουρέκια με σοκολάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.
  2. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
  3. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά.
  4. Φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο των υλικών και ρίχνουμε εκεί το μείγμα με το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.
  5. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον).
  6. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  8. Πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
  9. Ενσωματώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ζυμώνοντας με τα χέρια (αν χρειαστεί, τα βουτυρώνουμε λίγο, όπως και την επιφάνεια εργασίας).
  10. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί καλά βουτυρωμένο.
  11. Ψήνουμε τα τσουρέκια για 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις του φούρνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 390 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.