Το αφράτο τσουρέκι σοκολάτας είναι το ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας όλο γλύκα τις γιορτινές μέρες αλλά και όχι μόνο!
- 250 γρ. γάλα
- 2/3-1 κούπα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το προτιμάμε)
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο +επιπλέον, για το ταψί
- 1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 2 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 1 κουβερτούρα σε κομμάτια
- Για τα τσουρέκια με σοκολάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά.
- Φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο των υλικών και ρίχνουμε εκεί το μείγμα με το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.
- Ζυμώνουμε καλά με το χέρι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον).
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
- Ενσωματώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ζυμώνοντας με τα χέρια (αν χρειαστεί, τα βουτυρώνουμε λίγο, όπως και την επιφάνεια εργασίας).
- Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί καλά βουτυρωμένο.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια για 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις του φούρνου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.