Η συνταγή της ημέρας: ''To χριστουγεννιάτικο γλυκό από το Βέλγιο που το λένε cougnou''

Άρτος και Θεάματα 23 Δεκεμβρίου 2023

Το cougnou, αυτό το γλύκισμα με τη ζύμη που μοιάζει με του μπριός, έχει το σχήμα φασκιωμένου βρέφους, γι’ αυτό και συχνά το λένε «Ψωμί του Χριστού» ή «Μικρός Χριστός».

Δημήτρης Μακρυνιώτης

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Tο cougnou ή cougnolle στα γαλλικά και Volloarde στα φλαμανδικά είναι ένα γιορτινό γλυκό που συνηθίζουν να φτιάχνουν στο Βέλγιο, κυρίως στις Βρυξέλλες, αλλά και στη βόρεια Γαλλία (coquille de Noël).

Η ζύμη του μοιάζει με του γαλλικού μπριός, αλλά περιέχει λιγότερο βούτυρο και αυγά και συνήθως η επιφάνειά του στολίζεται με διακοσμητική ζάχαρη.

Το τσουρέκι αυτό έχει το σχήμα φασκιωμένου βρέφους, γι’ αυτό και συχνά το λένε «Ψωμί του Χριστού» ή «Μικρός Χριστός».

Υπάρχουν μάλιστα ειδικές φόρμες με το ανάλογο σχήμα, το φτιάχνουν όμως και πιο απλά, πλάθοντας με τη ζύμη τρεις μπάλες: μία μεγάλη και μακρουλή και δύο μικρότερες, που τις κολλάνε στις δύο άκρες της μακρουλής, δίνοντας τελικά στο ψωμί το επιθυμητό σχήμα.

Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και αγαπητό γλύκισμα και η παρασκευή του δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες των γιορτών, το φτιάχνουν όλο τον χειμώνα!

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά - Τεμάχια: για 4 τσουρέκια
  •  450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  •  150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  •  120 ml φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  110 γρ. ζάχαρη
  •  70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  20 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  •  2 αυγά μεσαίου μεγέθους για τη ζύμη + 1 επιπλέον για άλειμμα
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  λίγο λάδι για το μπολ
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε cougnou, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το μισό γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.
  2. Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταγόνες σοκολάτας.
  3. Ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι υγρό και ελαστικό.
  4. Αμέσως μετά προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  5. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, το καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και έπειτα κάθε κομμάτι στα 3 (ένα πιο μεγάλο και δύο πιο μικρά).
  7. Πλάθουμε τα μεγαλύτερα κομμάτια λίγο μακρουλά και τα μικρά σε σχήμα μπαλίτσας. Έπειτα κολλάμε από δύο μπαλίτσες στις δύο άκρες των μακρουλών κομματιών (έτσι τα τσουρεκάκια θα θυμίζουν φασκιωμένο μωρό).
  8. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστούν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  10. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για το άλειμμα και με ένα πινέλο περνάμε πολύ απαλά τα ζυμαράκια, προσέχοντας να μην τρυπήσουν και «κάτσουν».
  11. Ψήνουμε για περίπου 20-22 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 411 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.