Η συνταγή της ημέρας: ''To χριστουγεννιάτικο γλυκό από το Βέλγιο που το λένε cougnou''

Άρτος και Θεάματα 23 Δεκεμβρίου 2023

Το cougnou, αυτό το γλύκισμα με τη ζύμη που μοιάζει με του μπριός, έχει το σχήμα φασκιωμένου βρέφους, γι’ αυτό και συχνά το λένε «Ψωμί του Χριστού» ή «Μικρός Χριστός».

Δημήτρης Μακρυνιώτης

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Tο cougnou ή cougnolle στα γαλλικά και Volloarde στα φλαμανδικά είναι ένα γιορτινό γλυκό που συνηθίζουν να φτιάχνουν στο Βέλγιο, κυρίως στις Βρυξέλλες, αλλά και στη βόρεια Γαλλία (coquille de Noël).

Η ζύμη του μοιάζει με του γαλλικού μπριός, αλλά περιέχει λιγότερο βούτυρο και αυγά και συνήθως η επιφάνειά του στολίζεται με διακοσμητική ζάχαρη.

Το τσουρέκι αυτό έχει το σχήμα φασκιωμένου βρέφους, γι’ αυτό και συχνά το λένε «Ψωμί του Χριστού» ή «Μικρός Χριστός».

Υπάρχουν μάλιστα ειδικές φόρμες με το ανάλογο σχήμα, το φτιάχνουν όμως και πιο απλά, πλάθοντας με τη ζύμη τρεις μπάλες: μία μεγάλη και μακρουλή και δύο μικρότερες, που τις κολλάνε στις δύο άκρες της μακρουλής, δίνοντας τελικά στο ψωμί το επιθυμητό σχήμα.

Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και αγαπητό γλύκισμα και η παρασκευή του δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες των γιορτών, το φτιάχνουν όλο τον χειμώνα!

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά - Τεμάχια: για 4 τσουρέκια
  •  450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  •  150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  •  120 ml φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  110 γρ. ζάχαρη
  •  70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  20 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  •  2 αυγά μεσαίου μεγέθους για τη ζύμη + 1 επιπλέον για άλειμμα
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  λίγο λάδι για το μπολ
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε cougnou, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το μισό γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.
  2. Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταγόνες σοκολάτας.
  3. Ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι υγρό και ελαστικό.
  4. Αμέσως μετά προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  5. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, το καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και έπειτα κάθε κομμάτι στα 3 (ένα πιο μεγάλο και δύο πιο μικρά).
  7. Πλάθουμε τα μεγαλύτερα κομμάτια λίγο μακρουλά και τα μικρά σε σχήμα μπαλίτσας. Έπειτα κολλάμε από δύο μπαλίτσες στις δύο άκρες των μακρουλών κομματιών (έτσι τα τσουρεκάκια θα θυμίζουν φασκιωμένο μωρό).
  8. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστούν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  10. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για το άλειμμα και με ένα πινέλο περνάμε πολύ απαλά τα ζυμαράκια, προσέχοντας να μην τρυπήσουν και «κάτσουν».
  11. Ψήνουμε για περίπου 20-22 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 376 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.