Σε όλη τη Μακεδονία ετοιμάζουν ένα γλυκό σε στρώσεις, με μπισκότα και κρέμα, που το ονομάζουν Ναπολεόν (λόγω των στρώσεων). Η Κατερίνα Τορκοπούλου μάς ετοίμασε την εκδοχή της γιαγιάς της με σπιτικό θρυπτό μπισκότο, αρωματική κρέμα και καρύδια.
- 250 ml φρέσκο γάλα
- 250 ml ηλιέλαιο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- περίπου 600-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα
- 2.500 ml φρέσκο γάλα
- 6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. καρυδόψιχα, χοντροθρυμματισμένη
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- λίγη ζάχαρη άχνη
- Για το γλυκό της γιαγιάς Σοφίας (Ναπολεόν), ξεκινάμε με το μπισκότο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα, και βουτυρώνουμε 3 ταψάκια διαστάσεων 34 x 26 εκ. (μπορούμε να πάρουμε και μιας χρήσης από το σούπερ μάρκετ).
- Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, σφιχτή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και απλώνουμε το καθένα ξεχωριστά σε ταψάκι, απλώνοντάς το έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα.
- Ψήνουμε και τα τρία για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τα ξεφουρνίζουμε, τα βγάζουμε από τα ταψιά, τα καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Όσο κρυώνουν τα μπισκότα, ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε τα δύο λίτρα από το γάλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα τα υπόλοιπα 500 ml γάλα με το κορν φλάουρ, μέχρι να διαλυθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σπάμε το ένα από τα μπισκότα με το χέρι μας και το χοντροθρυμματίζουμε στον κάδο του πολυκόφτη.
- Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλα.
- Σε ένα από τα ταψάκια όπου ψήσαμε τα μπισκότα ή σε μια πιατέλα, βάζουμε ως βάση το ένα από τα υπόλοιπα δύο μπισκότα.
- Απλώνουμε πάνω του σε μία ομοιόμορφα στρώση τη μισή κρέμα και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μισό μείγμα από το θρυμματισμένο μπισκότο με τα καρύδια και την κανέλα.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο μπισκότο και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα θρυμματισμένου μπισκότου και στολίζουμε, αν θέλουμε, με λίγη ζάχαρη άχνη. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.