Η συνταγή της ημέρας: ''Ταραμοσαλάτα μαύρη, με μελάνι σουπιάς και λάιμ''

Άρτος και Θεάματα 14 Μαρτίου 2024

Σκουρόχρωμη ταραμοσαλάτα που παίρνει το χρώμα της από το μελάνι σουπιάς.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά - Τεμάχια: 2 ½ φλιτζάνια
  •  400 γρ. «χωριάτικο» ψωμί (ιδανικά 2 ημερών, για να έχει «σώμα» η ταραμοσαλάτα που θα φτιάξουμε)
  •  150 γρ. λευκό ταραμά
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι (70 γρ.), χοντροκομμένο
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  70-100 ml χυμό λάιμ
  •  1½ κ.σ. μελάνι σουπιάς.
Για το σερβίρισμα
  •  15 γρ. αυγοτάραχο σε λεπτές φέτες (ή 40 γρ. μπρικ)
  •  1-2 ραπανάκια σε κυβάκια
  •  3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι)
  •  ξύσμα από 1 λάιμ
Διαδικασία
  1. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί.
  2. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε καλά.
  3. Στον πολυκόφτη χτυπάμε το λευκό ταραμά με 2 κουτ. σούπας νερό για 1/2 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή (ή σε μικρές δόσεις) 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  6. Προσθέτουμε εναλλάξ την ψίχα του ψωμιού, το χυμό λάιμ (ανάλογα με τα γούστα μας) αφού πρώτα έχουμε διαλύσει εκεί το μελάνι, 60 ml νερό και τα άλλα 100 ml ελαιόλαδο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να προκύψει μια αφράτη μους.
  7. Σερβίρουμε με το αυγοτάραχο, τα ραπανάκια, το σχοινόπρασο και το ξύσμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 667 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.