Χταπόδι κοκκινιστό, με το σκόρδο του και το πορτοκάλι του, μαζί με πατάτες κυδωνάτες. Απλό και νόστιμο φαγητό για το καθημερινό τραπέζι.
- 2 κιλά χταπόδι, καθαρισμένο, ολόκληρο (θα χρειαστούμε περίπου 1-2 χταπόδια)
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι
- ο χυμός και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 120 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1.500 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 600 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες, αρχικά βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα χταπόδια, ολόκληρα, μαζί με τη δάφνη, τους ολόκληρους κόκκους πιπέρι, τον πορτοκαλοχυμό και το κρασί.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, το χταπόδι θα βράσει κυρίως στα υγρά που θα βγάλει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τα χταπόδια από την κατσαρόλα και κόβουμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια σε μέτρια κομμάτια.
- Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον αφήνουμε κατά μέρος.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, το κομμένο χταπόδι, 250 ml από το υγρό της κατσαρόλας που αφήσαμε κατά μέρος, αλατοπίπερο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το χταπόδι και οι πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.