Το πόσο ταιριάζουν τα ρεβύθια με το ταχίνι δεν λέγεται! Εδώ τα κάνουμε ψητά στο φούρνο με μπαχαρικά και τα σερβίρουμε με σκορδάτη σάλτσα ταχινιού.
- 200 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Για να φτιάξουμε ψητά ρεβύθια με σάλτσα ταχίνι αρχικά βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τα ρεβύθια με το δεντρολίβανο, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό του βρασίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από το μείγμα.
- Τα αδειάζουμε σε ρηχό ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μία στρώση.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό από τα ρεβύθια που είχαμε κρατήσει στην άκρη, με το ταχίνι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
- Ξεφουρνίζουμε τα ρεβύθια, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε αμέσως με τη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.