Η συνταγή της ημέρας: ''Ρεβύθια ψητά, με σάλτσα ταχίνι''

Άρτος και Θεάματα 08 Απριλίου 2024

Το πόσο ταιριάζουν τα ρεβύθια με το ταχίνι δεν λέγεται! Εδώ τα κάνουμε ψητά στο φούρνο με μπαχαρικά και τα σερβίρουμε με σκορδάτη σάλτσα ταχινιού.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  200 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  •  1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχινιού
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
  •  1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ψητά ρεβύθια με σάλτσα ταχίνι αρχικά βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τα ρεβύθια με το δεντρολίβανο, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό του βρασίματος.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ρίχνουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από το μείγμα.
  6. Τα αδειάζουμε σε ρηχό ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μία στρώση.
  7. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα ταχινιού
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό από τα ρεβύθια που είχαμε κρατήσει στην άκρη, με το ταχίνι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Ξεφουρνίζουμε τα ρεβύθια, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε αμέσως με τη σάλτσα.
  3. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.

Προβλήθηκε 993 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.