Η συνταγή της ημέρας: ''Πολίτικες γεμιστές πιπεριές, λαδερές, με όμορφα καπάκια''

Άρτος και Θεάματα 24 Αυγούστου 2024

Αυτά τα πολίτικα γεμιστά γίνονται με πιπεριές. Η γέμιση έχει απ’ όλα, και τα μυρωδικά της, και τα κουκουναροστάφιδα, μελώνει, γλυκαίνει και είναι όνειρο.

Ελένη Πικούνη
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  8 μεγάλες πιπεριές καμπάνες, καθαρισμένες από το κοτσάνι και τα σπόρια τους
  •  250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  •  1 κιλό ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  •  8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
  •  2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα καρέ ή ντοματίνια κομμένα στη μέση
Διαδικασία
  1. Για τις πολίτικες πιπεριές γεμιστές, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι τα 200 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  2. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό.
  3. Ρίχνουμε την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και τα κουκουνάρια και τα ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι και 400 ml νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
  7. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα τακτοποιούμε τις πιπεριές σε μία στρώση.
  8. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα ρυζιού και από πάνω κλείνουμε τη γέμιση με ένα κομματάκι πιπεριάς Φλωρίνης ή ντοματίνι.
  9. Ρίχνουμε σε μια άκρη της κατσαρόλας 500 ml ζεστό νερό, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να απορροφήσει το ρύζι τα περισσότερα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 357 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.