Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024: ''Γαλατόπιτα γλυκιά με καρύδια''

Άρτος και Θεάματα 17 Δεκεμβρίου 2024

Αυτή η ασυνήθιστη γαλατόπιτα είναι ωραία ιδέα για γιορτινό ή καθημερινό γλυκό κέρασμα. Τα φύλλα της βάσης μπλέκονται με το μείγμα από καρύδια και κανελοζάχαρη και δίνουν απολαυστικά τραγανή υφή σε κάθε κομμάτι.

Κωστής Κωστάκης
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά - Μερίδες: (για ταψί 32 εκ.)
Για τη ζύμη
  •  400 γρ. αλεύρι σκληρό λευκό
  •  100 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο, για ζύμες
  •  10 γρ. αλάτι
  •  50 ml ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
  •  1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
  •  80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική+ 5 κουτ. σούπας επιπλέον
  •  1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του)
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  150 γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη
  •  100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για να ετοιμάσουμε τη γλυκιά γαλατόπιτα με καρύδια στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
  2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σκεπασμένη.
Γέμιση
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τα 250 γρ. ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και τη μισή κανέλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι τα υλικά να γίνουν μια δεμένη κρέμα.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει καλά, για 2 ώρες.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C, κατά προτίμηση στον αέρα.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, την υπόλοιπη κανέλα και τις 5 κουτ. επιπλέον ζάχαρη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα τη μία μπάλα ζύμης σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  5. Το στρώνουμε στο ταψί, με τις άκρες του να εξέχουν λίγο από τα τοιχώματα, και το λαδώνουμε καλά. Το πασπαλίζουμε με 1/4 του μείγματος καρυδιών.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης, τις οποίες ανοίγουμε σε φύλλα, τα λαδώνουμε και τα στρώνουμε στο ταψί, πασπαλίζοντας το καθένα με το μείγμα καρυδιών.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα στα φύλλα και ισιώνουμε καλά την επιφάνειά της με σπάτουλα.
  8. Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στρίβουμε γύρω γύρω στο ταψί, φτιάχνοντας έναν λεπτό κόθρο και αφήνοντας την κρέμα στο κέντρο ανοιχτή.
  9. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ωραία και η κρέμα να σφίξει.
  10. Σερβίρουμε την πίτα κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν της πίτσας, μόλις γίνει χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 101 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).