Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 27 Απριλίου 2025: ''Μοσχαρίσιες μπριζόλες α λα μιλανέζε, αλλά στον φούρνο''

Άρτος και Θεάματα 25 Απριλίου 2025

Μια πιο ελαφριά εκδοχή για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες αλά μιλανέζε έχουμε εδώ. Τις πανάρουμε, τις φουρνίζουμε και τις σερβίρουμε με ρόκα και ντοματίνια, που τους πάνε πολύ.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία + Food styling: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός


Αυτή τη φορά δεν τις τηγανίζουμε. Τις πανάρουμε και τις ψήνουμε στον φούρνο. Φτιαγμένες με αυτό τον τρόπο, οι μπριζόλες αποκτούν την ωραία τους κρούστα και έχουν μόνο 640 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διατροφολόγος «είναι πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνες εξαιρετικής βιοδιαθεσιμότητας και πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, κυρίως λόγω του κρέατος αλλά και των αυγών και του τυριού. Εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου, βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής μάζας και στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση της αναιμίας. Προσοχή λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και διατροφική χοληστερόλη!».

15' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  4 μπριζόλες από κόντρα, από μοσχάρι γάλακτος, με το κόκαλο, βάρους περίπου 300 γρ. η καθεμία
  •  300 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή πάνκο
  •  6-8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  200 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
  •  75 γρ. αλεύρι
  •  100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  2 ματσάκια ρόκα, σε μέτρια κομμάτια
  •  1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  20 ml ελαιόλαδο
  •  φέτες λεμονιού
Διαδικασία
  1. ΓΙα να ετοιμάσουμε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες α λα μιλανέζε, αλλά στον φούρνο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220- 230°C.
  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί που να χωράει όλες τις μπριζόλες σε μονή στρώση.
  3. Σε ένα ταψάκι απλώνουμε την τριμμένη φρυγανιά ή το πάνκο.
  4. Σε ένα δεύτερο ταψάκι αδειάζουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με τη μουστάρδα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  5. Τέλος, σε ένα τρίτο ταψάκι ανακατεύουμε το αλεύρι και τη μυζήθρα.
  6. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες καλά και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε το ψαχνό από το κόκαλο καθεμιάς, για να το αφαιρέσουμε (αν μείνει, θα καεί στο ψήσιμο).
  7. Περνάμε πρώτα τις μπριζόλες από το μείγμα αλευριού και από τις δύο πλευρές, πιέζοντας καλά για να κολλήσει το μείγμα.
  8. Έπειτα, τις βουτάμε στο μείγμα αυγού και τέλος τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά ή το πάνκο, πιέζοντας καλά για να καλυφθούν εντελώς.
  9. Τακτοποιούμε τις μπριζόλες στο ταψί σε μονή στρώση και φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά (για medium ψήσιμο), γυρίζοντάς τες μία φορά.
  11. Αν τις θέλουμε περισσότερο ψημένες, τις αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, προσέχοντας όμως μην καεί το πανάρισμά τους από φρυγανιά (ή πάνκο).
  12. Παράλληλα φτιάχνουμε μια εύκολη σαλάτα, ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε ένα ωραίο μεγάλο ξύλο κοπής) τα ντοματίνια, τη ρόκα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  13. Σερβίρουμε τις μπριζόλες αμέσως μαζί με φέτες λεμονιού και συνοδεύουμε με τη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 260 φορές

Σωτηρία Μπέλλου: Δικαστική διαμάχη για την περιουσία της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Η Σωτηρία Μπέλλου φαίνεται πως είχε παραχωρήσει σε κάποιο πρόσωπο το σπίτι στα Σπάτα με πράξη δωρεάς, ωστόσο, με ιδιόχειρη διαθήκη ανέτρεψε την προηγούμενη πράξη αφήνοντας το ακίνητο τελικά στην οικονόμο της

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 25 Απριλίου 2025: ''Ρεβύθια με σέσκουλα και αυγά, το ανδαλουσιανό πιάτο του Πάσχα''

Τα ρεβύθια με σέσκουλα και αυγά είναι ένα ιδιαίτερα δηµοφιλές πιάτο στην πόλη Κάδιθ, στις ατλαντικές ακτές της Ανδαλουσίας, όπου σερβίρεται το Πάσχα.