Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025: ''Κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι''

Άρτος και Θεάματα 22 Ιανουαρίου 2025

Απλό, εύκολο και ζουμερό κέικ με πορτοκάλι και γιαούρτι. Τέλειο για πρωινό αλλά και για συνοδευτικό του καφέ ή του τσαγιού.

Μαρίνα Χρονά, σεφ και ιδιοκτήτρια στο Ρίνι
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Κομμάτια: 8-10
  •  350 γρ. αλεύρι + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  •  250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  •  250 γρ. ζάχαρη
  •  4 αυγά
  •  250 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, πλήρες
  •  100 ml φρεσκοστυμμένος και σουρωμένος χυμός πορτοκαλιού
  •  ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  •  ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Το μείγμα ίσως να μοιάζει «κομμένο» σε αυτή τη φάση, αλλά σταδιακά, με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών, θα δέσει ξανά.
  5. Προσθέτουμε το γιαούρτι εναλλάξ με τον χυμό, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  6. Ρίχνουμε στον κάδο το μείγμα αλευριού, σε τρεις δόσεις, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα.
  8. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο.
  9. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα, γεμίζοντας κατά τα τρία τέταρτα.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
  11. Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι έτοιμο: Βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει στεγνή και καθαρή, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  12. Ξεφουρνίζουμε.
  13. Aφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το κέικ με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 534 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.