Η συνταγή της ημέρας: ''Μαυρομάτικα με πιπεριές από τη Μικρά Ασία''

Άρτος και Θεάματα 04 Σεπτεμβρίου 2024

Μαυρομάτικα με πιπεριές με μπόλικο άνηθο για να είναι μυρωδάτο το φαγητό, και λάδι για να είναι ζουμερό.

Δωρίτα Τσουρούκτσογλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

«Το φθινόπωρο, αφού μάζευαν τα σταφύλια και κλάδευαν τα αμπέλια, έπαιρνε η μαμά μου τις κληματσίδες, τις έβαζε πάνω στη φωτιά και με αυτές έφτιαχνε χόβολη για να ψήσει τις πιπεριές. Έτσι έψηναν και τις μελιτζάνες για τη μελιτζανοσαλάτα. Μπόλικος άνηθος για να είναι μυρωδάτο το φαγητό, λάδι μπορείτε να βάλετε και περισσότερο».

10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  •  1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  •  3 πιπεριές Φλωρίνης
  •  3/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα μαυρομάτικα με πιπεριές ξεκινάμε στρώνοντας τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τις πιπεριές ολόκληρες.
  2. Τις ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι η φλούδα τους να αρχίσει να μαυρίζει και να βγάζει φουσκάλες. Αποσύρουμε από τον φούρνο, μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά. Έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο να τις ξεφλουδίσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
  3. Παράλληλα, βάζουμε τα μαυρομάτικα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, να βράσουν. Τα βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή όσο χρειάζονται για να γίνουν όσο τρυφερά μας αρέσουν.
  4. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι.
  5. Προσθέτουμε τα φασόλια, τις πιπεριές, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ανακατευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  6. Σερβίρουμε ζεστά τα μαυρομάτικα με πιπεριές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 571 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.