Για τις μέρες που νηστεύουμε και το λάδι, αυτή η μακαρονάδα θα γαληνέψει τη νηστεύουσα πείνα μας.
- 1 πακέτο ζυμαρικό της αρεσκείας μας (σπαγκέτι ή άλλο ζυμαρικό)
- 500 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι), σε μικρά καρέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, σε κυβάκια
- 8 λευκά μανιτάρια, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι, κομμένα σε φετάκια
- τα φύλλα από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό της ντομάτας να πάρει βράση, μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει η σάλτσα χωρίς πολλά περιττά υγρά. Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, αλλά αν χρειαστεί, δηλ. αν κινδυνεύουν να κολλήσουν τα υλικά, προσθέτουμε ελάχιστο, ζεστό.
- Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που ορίζεται στη συσκευασία.
- Τα σουρώνουμε και, μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τα ρίχνουμε μέσα σε αυτή.
- Τα μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα και να τη «ρουφήξουν».
- Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αν δεν νηστεύουμε, εμπλουτίζουμε τη σάλτσα με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο.