Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025: ''Ιταλικό κέικ σοκολάτας από μπαγιάτικο ψωμί, με σοκολάτα και φουντούκια''

Άρτος και Θεάματα 03 Ιανουαρίου 2025

Τίποτα δεν πάει χαμένο!

Στην Ιταλία έχουν πολλά γλυκά στα οποία αξιοποιούν το ψωμί που έχει αρχίσει να μπαγιατεύει και το χρησιμοποιούν αντί για αλεύρι.

Ένα από τα πιο λιχούδικα, η torta di pane al cioccolato e nocciole!

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 10
  •  225 γρ. μπαγιάτικο ψωμί + 1/2 κούπα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
  •  λίγο βούτυρο για το σκεύος
  •  500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  40 γρ. κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα
  •  150 γρ. φουντούκια
  •  2 αυγά
  •  140 γρ. ζάχαρη
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  3 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ σοκολάτας από μπαγιάτικο ψωμί με σοκολάτα και φουντούκια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό του (πυθμένα και τοιχώματα) με τη 1/2 κούπα ψίχουλα.
  3. Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  4. Βράζουμε το γάλα και περιχύνουμε το ψωμί. Αφήνουμε να μουσκέψει και να κρυώσει κι έπειτα το στύβουμε.
  5. Πετάμε το γάλα και με ένα πιρούνι πιέζουμε το ψωμί να γίνει πολτός. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Αλέθουμε στον πολυκόφτη τα φουντούκια με το κακάο σε ψιλά κομμάτια.
  7. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
  8. Προσθέτουμε το μουλιασμένο και πολτοποιημένο ψωμί και το κακάο με τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 685 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.