Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024: ''Καλαμάρια στον φούρνο γεμιστά με αρωματικό σπανακόρυζο''

Άρτος και Θεάματα 02 Νοεμβρίου 2024

Τι ωραία ιδέα! Ένα σπανακόρυζο φουλ στα μυρωδικά γίνεται γέμιση για αυτά τα πεντανόστιμα φουρνιστά καλαμάρια.

Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό μέτρια καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα, καθαρισμένα
  •  3-4 κλωνάρια άνηθος
  •  3-4 κλωνάρια μάραθος
  •  1/2 μάτσο μυρώνια
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  500 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
  •  250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα καλαμάρια στον φούρνο γεμιστά με αρωματικό σπανακόρυζο, ξεκινάμε και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια με τα πλοκάμια, καθώς και τα πτερύγια των καλαμαριών και αφήνουμε τους κορμούς ολόκληρους.
  2. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα των μυρωδικών και αφήνουμε στην άκρη τα κοτσάνια τους.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μέρη των καλαμαριών με το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το σπανάκι, το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα μυρωδικών και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Γεμίζουμε τους κορμούς των καλαμαριών με το μείγμα της κατσαρόλας, όχι μέχρι πάνω, για να μη σκάσουν στο ψήσιμο. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
  8. Απλώνουμε τα κοτσάνια των μυρωδικών στον πάτο ενός μέτριου ταψιού φτιάχνοντας ένα «πλέγμα» και τακτοποιούμε πάνω τους τα γεμιστά καλαμάρια.
  9. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν το ρύζι και τα καλαμάρια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 625 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.