Τι ωραία ιδέα! Ένα σπανακόρυζο φουλ στα μυρωδικά γίνεται γέμιση για αυτά τα πεντανόστιμα φουρνιστά καλαμάρια.
- 1 κιλό μέτρια καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα, καθαρισμένα
- 3-4 κλωνάρια άνηθος
- 3-4 κλωνάρια μάραθος
- 1/2 μάτσο μυρώνια
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
- 250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τα καλαμάρια στον φούρνο γεμιστά με αρωματικό σπανακόρυζο, ξεκινάμε και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια με τα πλοκάμια, καθώς και τα πτερύγια των καλαμαριών και αφήνουμε τους κορμούς ολόκληρους.
- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα των μυρωδικών και αφήνουμε στην άκρη τα κοτσάνια τους.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μέρη των καλαμαριών με το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι, το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα μυρωδικών και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Γεμίζουμε τους κορμούς των καλαμαριών με το μείγμα της κατσαρόλας, όχι μέχρι πάνω, για να μη σκάσουν στο ψήσιμο. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
- Απλώνουμε τα κοτσάνια των μυρωδικών στον πάτο ενός μέτριου ταψιού φτιάχνοντας ένα «πλέγμα» και τακτοποιούμε πάνω τους τα γεμιστά καλαμάρια.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν το ρύζι και τα καλαμάρια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.