H συνταγή της ημέρας: ''Λαχανόρυζο με κολοκύθα''

Άρτος και Θεάματα 26 Οκτωβρίου 2023

Εμπλουτίζουμε αυτό το μυρωδάτο και πικάντικο λαχανόρυζο με το λαχανικό της εποχής, την κολοκύθα. Προσθέτει επιπλέον γλύκα, γήινη γεύση και φίνο άρωμα.

Νένα Ισμυρνόγλου

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένo
  •  300 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 3 εκ.
  •  420 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1/2 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, τριμμένο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγος φρέσκος κόλιανδρος ή δυόσμος, ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το λαχανόρυζο με κολοκύθα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπερίτσα και το τζίντζερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας μαζί με 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το λάχανο, λίγο ακόμα αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του.
  5. Ρίχνουμε 600 ml ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι και την κολοκύθα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  8. Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 822 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.