Εμπλουτίζουμε αυτό το μυρωδάτο και πικάντικο λαχανόρυζο με το λαχανικό της εποχής, την κολοκύθα. Προσθέτει επιπλέον γλύκα, γήινη γεύση και φίνο άρωμα.
- 1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένo
- 300 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 3 εκ.
- 420 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, τριμμένο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγος φρέσκος κόλιανδρος ή δυόσμος, ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
- Για να ετοιμάσουμε το λαχανόρυζο με κολοκύθα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπερίτσα και το τζίντζερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας μαζί με 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το λάχανο, λίγο ακόμα αλάτι και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του.
- Ρίχνουμε 600 ml ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και την κολοκύθα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.