H συνταγή της ημέρας: ''Αγαπημένο κέικ μαρμπρέ''

Άρτος και Θεάματα 20 Οκτωβρίου 2023

Το πιο κλασικό και αγαπημένο κέικ, το μαρμπρέ, με τα χαρακτηριστικά σοκολατένια σχέδια είναι εύκολο να το κάνουμε μόνοι μας. Τα παιδιά και όχι μόνο, θα το λατρέψουν!

Άννα Ναθαναηλίδου

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος - Food styling: Τίνα Webb


25' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 8-10
  •  500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  2 κούπες ζάχαρη
  •  4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 πακέτο (250 γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
  •  1 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου + 4 κουτ. σούπας επιπλέον
  •  1 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανίλιας σε σκόνη
  •  4 κουτ. σούπας κακάο + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το αγαπημένο μας κέικ μαρμπρέ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Βουτυρώνουμε καλά μια κλασική φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με κακάο.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, για 3-4 λεπτά, όλα τα υλικά εκτός από το κακάο και τις 4 κουτ. σούπας γάλα.
  4. Οταν ομογενοποιηθεί χωρίζουμε το μείγμα στα δύο.
  5. Διαλύουμε το κακάο στις 4 κουτ. σούπας γάλα και το ρίχνουμε στο ένα μείγμα.
  6. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σοκολατένιο. Θα πρέπει και τα δύο μείγματα να είναι το ίδιο ρευστά.
  7. Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα στρώσεις των δύο μειγμάτων εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν.
  8. Ψήνουμε για 50 λεπτά.
  9. Βγάζουμε το κέικ μαρμπρέ από τον φούρνο αφού βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί κάνοντας το τεστ με το μαχαίρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 16.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 713 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.