Ογδόντα χρόνια μετα την αποφράδα ημέρα του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας ζητά ακόμη δικαίωση.
Ογδόντα χρόνια μετα την αποφράδα ημέρα του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας ζητά ακόμη δικαίωση.
«Στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα τα Χριστούγεννα, μαζευτήκαμε με άλλα παιδιά της γειτονιάς για να παίξουμε σε μια αλάνα κοντά στις γραμμές του τρένου (οδός Κωνσταντινουπόλεως) που οχύρωναν οι ΕΛΑΣίτες.
«...Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!.. Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει.
12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα απελευθερώνεται από το φασισμό, από τη γερμανική μπότα. Και όμως λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση, τον ματωμένο Σεπτέμβρη του 1944, Έλληνες πατριώτες εκτελούνταν μαζικά από τους κατακτητές με τη συμβολή των ντόπιων δοσίλογων - ταγματασφαλιτών, συνεργατών των Γερμανών.
Στην πλατεία Οσίας Ξένης ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε εκείνη τη μαύρη μέρα. 17 Αυγούστου του 1944. Χρειάστηκε να κυλήσουν ακόμα 56 εικοσιτετράωρα για να ξημερώσει η 12η του Οκτώβρη και να διαλυθεί το σκοτάδι της γερμανικής κατοχής.
30 Απριλίου 1944.Οι κρατούμενοι αγωνιστές του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Χαϊδαρίου, που είναι αγγαρεία στα μαγειρεία μαθαίνουν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, από ένα κομμάτι εφημερίδας, ότι οι Γερμανοί θα εκτελέσουν 200 κομμουνιστές την 1 Μαΐου 1944 σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και της συνοδείας του στους Μολάους Λακωνίας σε ενέδρα του ΕΛΑΣ.
Πετυχημένη επιχείρηση του ΕΛΑΣ Καισαριανής για να μην εγκατασταθούν οι ταγματασφαλίτες στην καρδιά της πόλης
''...Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!... Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει...
«Νάτες και πάλι οι σημαίες της Καισαριανής νάτες οι γειτονιές κατηφορίζοντας (…) βήματα, βήματα, βήματα σαν τις σάλπιγγες της δικαιοσύνης βήματα σαν τα τύμπανα της ελπίδας είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον.
30 Απριλίου 1944.Οι κρατούμενοι αγωνιστές του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Χαϊδαρίου, που είναι αγγαρεία στα μαγειρεία μαθαίνουν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, από ένα κομμάτι εφημερίδας...
Ο Δήμος Καισαριανής και ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τετραήμερο εκδηλώσεων από 3 έως 6 Μάη, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Αναμφισβήτητα, ο ρόλος του Μητροπολίτη Αντώνιου στα χρόνια της Κατοχής στάθηκε καταλυτικός για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Πελοπόννησο την περίοδο 1941-1944. Στα βουνά του Μωρηά αντηχούσε από το 1942 η φωνή της Λευτεριάς, το αντάρτικο μάνλιχερ απαντούσε στο κάλεσμα των καριοφιλιών του 1821.
«...Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!.. Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει. Ο προορισμός του ανθρώπου, που είναι: να κάνει κάτι μεγάλο ή να ζήσει κάτι μεγάλο εκπληρώνεται.
Λόγω διεξαγωγής Λαϊκού Αγώνα Δρόμου με την επωνυμία «Αθήνα Ελεύθερη 1944-2018», την Κυριακή 21.10.2018, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές Δήμων Αθηναίων, Καισαριανής, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω, ως εξής:
To ολοκαύτωμα των Ανωγείων όπως το κατέγραψε η πένα του Νίκου Καζαντζάκη.
Πάνε 74 χρόνια από τότε κι΄όμως οι μνήμες δεν λένε να ξεθωριάσουν. Κάθε φορά που περνώ από τον παλιό δρόμο με τις λεμονιές και τα κυπαρίσσια, με σταματούν τα ίδια μικρά σημάδια, πάνω στην παλιά μαντεμένια δίφυλλη πόρτα, και μου διηγούνται την ιστορία τους.
Πρωτομαγιά 1944. Το αίμα 200 Ακροναυπλιωτών βάφει τον τοίχο της Καισαριανής. Η Αθήνα βουβή με βουρκωμένα μάτια παρακολουθεί το πέρασμα των παλικαριών από την ζωή στην αθανασία.
Ο βομβαρδισμός της Καισαριανής στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 250 αμάχους και περίπου 300 μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ.
Για τρίτη χρονιά εφέτος οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», γεμίζουν την πόλη.
Κάψιμο και ισοπέδωση των Ανωγείων, ένα ολοκαύτωμα που κράτησε μέχρι την 5η του Σεπτέμβρη απλά και μόνο γιατί, όπως ανέφερε η διαταγή...
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είσαστε πάντα ενημερωμένοι
Copyrights © 2024 - IlioupoliGiaOlous.gr