Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 24.09.2024: ''Πατσαβουρόπιτα με κρέμα και σμέουρα''

Άρτος και Θεάματα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Φτιάχνουμε αυτή την εύκολη αλλά εντυπωσιακή πατσαβουρόπιτα με την πλούσια κρέμα και τα φρέσκα σμέουρα, με έτοιμο φύλλο κρούστας και απολαμβάνουμε με όλη την οικογένεια!

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

15' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  1 πακέτο φύλλα κρούστας
  •  80 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  •  2 αυγά
  •  1 κρόκος αυγού
  •  100 γρ. ζάχαρη
  •  1 κάψουλα βανιλίνη
  •  400 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
  •  100 γρ. σμέουρα
  •  άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη πατσαβουρόπιτα με κρέμα και σμέουρα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 22 x 20 εκ.
  2. Παίρνουμε ένα φύλλο και το σουρώνουμε σαν βεντάλια. Τοποθετούμε το σουρωμένο φύλλο στο ταψί, άκρη άκρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα στο ταψί το ένα μετά το άλλο, αλλά όχι πολύ σφιχτά, μέχρι να καλυφθεί όλο.
  3. Αλείφουμε την επιφάνεια των φύλλων με βούτυρο, μπαίνοντας και στις πτυχώσεις όσο μπορούμε καλύτερα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τον κρόκο, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο τα φύλλα.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
  8. Σκορπάμε τα σμέουρα πάνω στα φύλλα και περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος.
  9. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  10. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  11. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 943 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.