Η συνταγή της ημέρας: ''Το απόλυτο veggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με μαγιονέζα δίχως αυγό''

Άρτος και Θεάματα 26 Μαϊου 2024

Χωρίς κρέας αλλά με όλη τη γεύση! Ένα από τα best seller του χορτοφαγικού Roots στη Θεσσαλονίκη είναι αυτό το μπέργκερ, και ο Μάνος Γρηγορόπουλος μας έδωσε τη συνταγή.

Μάνος Γρηγορόπουλος

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

25' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τα μπέργκερ
  •  250 γρ. μικρά μανιτάρια λευκά, στη μέση
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
  •  300 γρ. φασόλια κόκκινα από κονσέρβα, στραγγισμένα
  •  2 κουτ. σούπας κόλιανδρος + 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο
  •  1/8 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  •  30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  70 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαγιονέζα με κάππαρη
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  •  200 ml γάλα σόγιας, βιολογικό
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι
  •  10 ml βαλσαμικό ξίδι
  •  150 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, ψιλοκομμένη
Για το σερβίρισμα
  •  4 ψωμάκια για μπέργκερ
  •  2 φύλλα μαρουλιού
  •  4-5 τοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, σε ροδέλες
Διαδικασία
Μπέργκερ
  1. Για να φτιάξουμε το απόλυτο veggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με μαγιονέζα δίχως αυγό πρώτα μαρινάρουμε τα μανιτάρια στο μισό λάδι με το θυμάρι για 1 ώρα.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα «ψήνουμε» σε τηγάνι ή σχαροτήγανο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Βάζουμε σε μπολ τα φασόλια και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι, αφήνοντας και μερικά κομματάκια (δεν θέλουμε πουρέ).
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το τσίλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώνουμε πολύ καλά.
  5. Ρίχνουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά.
  6. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας
Μαγιονέζα
  1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα 4 πρώτα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι. Ρίχνουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
  1. Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια, αλείφουμε τις βάσεις με μαγιονέζα και βάζουμε στα μισά από 1-2 φύλλα μαρούλι, κομμένα τοματίνια, από 1 μπιφτέκι και ροδέλες κρεμμυδιού.
  2. Σκεπάζουμε και σερβίρουμε τα veggie burger από φασόλια και μανιτάρια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 544 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.