Χωρίς κρέας αλλά με όλη τη γεύση! Ένα από τα best seller του χορτοφαγικού Roots στη Θεσσαλονίκη είναι αυτό το μπέργκερ, και ο Μάνος Γρηγορόπουλος μας έδωσε τη συνταγή.
- 250 γρ. μικρά μανιτάρια λευκά, στη μέση
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
- 300 γρ. φασόλια κόκκινα από κονσέρβα, στραγγισμένα
- 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος + 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/8 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 200 ml γάλα σόγιας, βιολογικό
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 10 ml βαλσαμικό ξίδι
- 150 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, ψιλοκομμένη
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
- 2 φύλλα μαρουλιού
- 4-5 τοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, σε ροδέλες
- Για να φτιάξουμε το απόλυτο veggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με μαγιονέζα δίχως αυγό πρώτα μαρινάρουμε τα μανιτάρια στο μισό λάδι με το θυμάρι για 1 ώρα.
- Τα στραγγίζουμε και τα «ψήνουμε» σε τηγάνι ή σχαροτήγανο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και τα ψιλοκόβουμε.
- Βάζουμε σε μπολ τα φασόλια και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι, αφήνοντας και μερικά κομματάκια (δεν θέλουμε πουρέ).
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το τσίλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα 4 πρώτα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι. Ρίχνουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια, αλείφουμε τις βάσεις με μαγιονέζα και βάζουμε στα μισά από 1-2 φύλλα μαρούλι, κομμένα τοματίνια, από 1 μπιφτέκι και ροδέλες κρεμμυδιού.
- Σκεπάζουμε και σερβίρουμε τα veggie burger από φασόλια και μανιτάρια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.