Τηγανόψωμο πανεύκολο, χορταστικό και νοστιμότατο, ιδανικό για το πρωινό ή για να συνοδέψει παγωμένη μπίρα.
15' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
- 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 ml (1 1⁄2 κούπα) νερό χλιαρό
- λάδι για το τηγάνισμα
- 300 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- Για να φτιάξουμε το τηγανόψωμο, ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το αλάτι και τη μαγιά.
- Σταδιακά, ρίχνουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μείγμα με πετσέτα και το αφήνουμε για 30- 40 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 6-8 μικρές μπάλες.
- Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 20 εκ.
- Σε κάθε φύλλο βάζουμε στο κέντρο 2 κουτ. σούπας από το τυρί.
- Διπλώνουμε το φύλλο ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και πατάμε απαλά με τον πλάστη ώστε να ξαναδώσουμε κυκλικό σχήμα, να απλωθεί η γέμιση και το τηγανόψωμο να έχει διάμετρο περίπου 20 εκ.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι ξεχωριστά για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.
- Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.