Η συνταγή της ημέρας: ''Τηγανόψωμο Eυβοίας (ανεβατό με τυρί)''

Άρτος και Θεάματα 29 Μαϊου 2024

Τηγανόψωμο πανεύκολο, χορταστικό και νοστιμότατο, ιδανικό για το πρωινό ή για να συνοδέψει παγωμένη μπίρα.

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


15' προετοιμασία

20' τηγάνισμα

30' αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Τεμάχια: 6-8
  •  500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα
  •  10 γρ. μαγιά ξηρή
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  300 ml (1 1⁄2 κούπα) νερό χλιαρό
  •  λάδι για το τηγάνισμα
  •  300 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το τηγανόψωμο, ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Σταδιακά, ρίχνουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε το μείγμα με πετσέτα και το αφήνουμε για 30- 40 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε 6-8 μικρές μπάλες.
  5. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 20 εκ.
  6. Σε κάθε φύλλο βάζουμε στο κέντρο 2 κουτ. σούπας από το τυρί.
  7. Διπλώνουμε το φύλλο ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και πατάμε απαλά με τον πλάστη ώστε να ξαναδώσουμε κυκλικό σχήμα, να απλωθεί η γέμιση και το τηγανόψωμο να έχει διάμετρο περίπου 20 εκ.
  8. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι ξεχωριστά για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.
  10. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 853 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.