Η σεφ κάνει άνω-κάτω τη σπανακόπιτα και την ανασυνθέτει σε τηγανίτες πανεύκολες και νοστιμότατες.
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα (για ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμο πλυμένο σπανάκι - συσκευασμένο στα σούπερ μάρκετ)
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
- 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 160 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 2 αυγά
- 140 γρ. φέτα βαρελίσια, τριμμένη
- 50 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι, προτιμότερο πρόβειο (με την πέτσα)
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά ή πικάντικη, σε σκόνη (ή λιγότερο, αν δεν θέλουμε έντονη τη σάλτσα στο πρωινό)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) σοτάρουμε στο μισό λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σπανάκι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα πολλά υγρά τους.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το γάλα, τα αυγά και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε το μείγμα σπανακιού και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός χυλός, όπως, π.χ., το μείγμα για κολοκυθοκεφτέδες.
- Στο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 1 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1/2 κουτάλα της σούπας από τον χυλό για κάθε τηγανίτα. Θα χωρέσουν δύο τρεις τηγανίτες.
- Πιέζουμε να γίνουν λίγο πλακέ και τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν το λάδι και ο χυλός.
- Σερβίρουμε τις τηγανίτες σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
- Στο τραπέζι θα έχουμε επίσης ελιές Καλαμών, ντοματίνια και φράουλες.