Η συνταγή της ημέρας: ''Τηγανιά με αρνάκι μαριναρισμένο στο γιαούρτι''

Άρτος και Θεάματα 22 Ιουλίου 2023

Αν εξαιρέσεις τον χρόνο που το αρνάκι μαρινάρεται, το φαγητό είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά. Μια τηγανιά φουλ σε μυρωδικά και φρεσκάδα.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


20' προετοιμασία
5' τηγάνισμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά - Μερίδες: 4 ως μεζέ
  •  400 γρ. αρνίσια σπάλα, με το λίπος της, σε μικρά κομμάτια των 2 εκ.
  •  300 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
  •  1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  •  1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  τα φύλλα από 3 κλωνάρια μαϊντανό
  •  1 κουτ. σούπας ανάμεικτα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, ρίγανη και ψιλοκομμένο δυόσμο
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  1 μέτρια ντομάτα, καθαρισμένη και ξεσποριασμένη, σε ψιλά καρέ
  •  λίγος χυμός λεμονιού
  •  1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα- Σάλτσα
  1. Για την τηγανιά με αρνάκι μαριναρισμένο στο γιαούρτι, ξεκινάμε με την μαρινάδα και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, 20 ml από το ελαιόλαδο και άφθονο αλατοπίπερο.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το κρέας με το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα και διατηρούμε την υπόλοιπη στο ψυγείο, σκεπασμένη, για το σερβίρισμα.
  4. Ανακατεύουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη, για 2 ώρες.
  5. Το βγάζουμε και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Το σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε να κολλήσει.
  7. Βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρέας.
  8. Τηγανίζουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια ωραία ρόδινη κρούστα. Δεν χρειάζεται περισσότερο, ο χρόνος αυτός αρκεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Βάζουμε σε πιατέλα την τηγανιά, περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα-σάλτσα που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο και σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα του σερβιρίσματος.
  3. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε την τηγανιά με ζεσταμένες αραβικές ή ψημένες κυπριακές πίτες ή πίτες για σουβλάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 467 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.