Η συνταγή της ημέρας: ''Θράψαλο με φάβα κόκκινης φακής''

Άρτος και Θεάματα 25 Μαϊου 2024

Μαριναρισμένα και ψημένα στο σχαροτήγανο, τα θράψαλα γίνεται πολύ ωραία. Περιχυμένα με λαδολέμονο, παρέα με τη φάβα κόκκινης φακής, μπορούμε να τα σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο αλλά και ως ένα ελαφρύ κύριο.

Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος: Tina Webb

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 6
Για τις φακές
  •  500 γρ. κόκκινες φακές
  •  1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα θράψαλα
  •  1.200 γρ. θράψαλα, καθαρισμένα και ολόκληρα*
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  το ξύσμα από 1 - 2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  •  1/2 μάτσο σχοινόπρασο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  •  ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
  1. Για να φτιάξουμε το θράψαλο με φάβα κόκκινης φακής, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα βαθύ μπολ τα θράψαλα μαζί με το τζίντζερ, το λάδι, το ξύσμα και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.
Φακές
  1. Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, τη δάφνη, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις δάφνες, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη.
  3. Αδειάζουμε τις φακές με το κρεμμύδι στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν έναν λείο πουρέ.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.
Θράψαλα
  1. Στραγγίζουμε τα θράψαλα από τη μαρινάδα και ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα θράψαλα και τα «ψήνουμε» για περίπου 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  3. Βγάζουμε σε πιατέλα και σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τα θράψαλα.
  5. Συνοδεύουμε τα θράψαλα με τη φάβα από κόκκινες φακές.
Μυστικά

*Τα θράψαλα είναι λίγο πιο σκληρά από τα καλαμάρια και οικονομικότερα. Όσο πιο μεγάλα, τόσο πιο μαλακά. Όσον αφορά το καθάρισμα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το καλαμάρι: τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι προς τα έξω - μαζί του θα βγουν και τα εντόσθια. Κόβουμε και πετάμε τα εντόσθια, καθώς και το κομμάτι του κεφαλιού με τα μάτια. Αφαιρούμε προσεκτικά το κόκαλο)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 673 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.