H ισπανική παέγια είναι αξεπέραστη. Ετοιμάζουμε την εκδοχή με κοτόπουλο και θαλασσινά σύμφωνα με τις οδηγίες του μετρ του είδους Δημήτρη Κοντόπουλου.
- 500 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο, σε λεπτές λωρίδες
- 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε μέτριες ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- 2 πιπεριές πράσινες, σε καρέ
- 2 πιπεριές κόκκινες, σε καρέ
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα φασόλια μπαρμπούνια ή αρακάς
- 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 250 γρ. μύδια, καθαρισμένα
- 250 γρ. καλαμαράκια, σε ροδέλες
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σαφράν
- 400 γρ. ρύζι για ριζότο
- 250 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
- 3 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το λουκάνικο, το κοτόπουλο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μισό ζωμό και αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει.
- Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τα θαλασσινά, το σαφράν, τα φασόλια ή τον αρακά, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με μαϊντανό κα