Φακές, γλυκοπατάτες και σελινόριζα σε ένα πικάντικο και αιχμηρό φαγητό, το οποίο βρίσκει ιδανικό ταίρι σε ένα αφράτο πιλάφι με σταφίδες και καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Αν θέλετε το συνοδεύετε και με μια ωραία, δροσερή σαλάτα με λεπτοκομμένες φέτες ωμής καρδιάς αγκινάρας με ξινόμηλο, λεμόνι και ελαιόλαδο.
- 200 γρ. φακές
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή ή σκόνη τσίλι
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- 300 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη (καθαρό βάρος), σε μικρά κομμάτια (ή μερικά κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένα)
- 300 γρ. γλυκοπατάτες, σε μικρά κομμάτια
- 20 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές λεμονάτες και πικάντικες με σελινόριζα και γλυκοπατάτες σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τα κρεμμύδια, τη δάφνη, το μισό ελαιόλαδο και 700 ml νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 30 λεπτά.
- Παράλληλα, σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, τις πάπρικες και τον κόλιανδρο για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε τη σελινόριζα και τη γλυκοπατάτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι.
- Μαγειρεύουμε τα υλικά για 10-15 λεπτά στο λάδι και στα υγρά που θα βγάλουν, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις γίνουν οι φακές, τις αλατίζουμε, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ραντίζουμε κάθε μερίδα με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.